Close

House of Dagmar öppnar nytt på Grev Turegatan

Karin Söderlind (th) med systrarna Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam.

Svenska modehuset House of Dagmar öppnar ny butik på Grev Turegatan i vår – och hållbarhet tar ytterligare plats i Dagmars visioner.
Vi fick en pratstund med en av grundarna, Karin Söderlind.

Hej Karin! Berätta om den nya lokalen på Östermalm?
– Den ligger på Grev Turegatan 18. Vi tror att House of Dagmar är den första butiken som valt att bara sälja hållbara designkollektioner i Norden. Butiken är en del i vårt strategiska hållbarhetsarbete. Vi började mäta vårat klimatavtryck 2017 och 2018 och har lärt oss väldigt mycket, vilket har lett till att vi gjort flera stora förändringar för att bli ett mer miljövänligt designföretag.
Vad är några viktiga punkter ni har lärt er om mode och hållbarhet?
– Vi lärde oss till exempel att 71 procent av House of Dagmars koldioxidutsläpp kommer från fiberproduktionen. Det säger väldigt mycket om vad företag som oss ska fokusera på för att bidra till en bättre miljö. Det vill säga miljövänligt framställda material. Det är extra viktigt att ta detta beslut och visa att det fullt ut funkar att jobba med hållbart mode. Som en del i vår nya cirkulära affärsmodell kommer vi också att börja hyra ut kläder för lite festligare tillfällen. Vi lanserar också våra klimatmätningar varje år i våra bokslut, det är lika viktigt som ekonomisk redovisning

Linnekostymen är Karins favorit från vårkollektionen.

Varför väljer ni att öppna en ny butik på Östermalm?
– Vi gillade läget på butiken, och gatan som är en gågata utan bilar och med många restauranger runt.
Vad skulle du säga utmärker östermalmarnas klädstil?
– Jag vill inte generalisera stilen, men vi hoppas att de som rör sig på den här gatan är människor som är intresserade av våra kläder och har ett intresse för att handla miljövänligt och värdesätter bra kvalitet. Det är en djungel det där vad som är viktigt för miljön, men vi försöker guida med information på vår hemsida och personalen i vår butik är väldigt kunnig. Man kan fråga om alla material vi har och hur våra produktioner går till. Vi kommer också att erbjuda hemleverans samma dag, med fossilfria leveranser, inom zon 1.
Har du själv några favoriter från Dagmars vårkollektion?
– Ja, vår linnekostym, den kan man ha till de flesta tillfällen. Både som kostym som man kan klä upp eller ner med sneakers eller finare skor, men jag kommer också ha kavajen för sig och byxan för sig. Våra jeans har absolut blivit en favorit, de är producerade i GOTS – certifierad bomull.
Vilka är Dagmars kunder?
– En medveten kvinna som bryr sig om sina val i livet, det är ju viktigare att välja ett plagg som håller i många år både utifrån ett design- och kvalitetsperspektiv.
Har du själv någon favoritplats på Östermalm?
– Förutom vår nya butik där jag redan känner att vi kommer hänga på fredagar efter jobbet, så är det väldigt härligt med Yogayamas innergård en solig dag.

Close