Close

I höst berättas historien om Nordens Paris

Modeälskare bör lägga datumet den 17 september på minnet, för då öppnar nämligen Nordiska museet sin utställning Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966.

Franska damskrädderiet på NK i Stockholm var Nordens ledande beställningsateljé under haute couturens gyllene era, från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Ateljén hade ett nära samarbete med de ledande modehusen i Paris och skapade kreationer av högsta klass för sina kunders mått.
Utställningen, och boken som lanseras i samband med den, om NK:s Franska damskrädderi är en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och görs i samarbete med modejournalisten Susanna Strömquist.

I utställningen visas ett hundratal plagg varav hälften är inlån från allmänheten. Genom ett upprop som genomfördes i samarbete med NK hösten 2019 kom museet i kontakt med nya plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten.
– Nordiska museet har Nordens största samling av dräkt och mode, allt från haute couture till hemsytt. Sedan 1970-talet förvaltar museet en stor del av NK:s arkiv vilket bland annat inkluderar ett stort antal fotografier
från NK:s Franska damskrädderi. Tillsammans utgör arkivmaterialet och de nyligen insamlade berättelserna och plaggen en kulturhistorisk skatt som nu visas för första gången, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på
Stiftelsen Nordiska museet, i ett pressmeddelande.

Det hantverk som utmärker couturen är ett av utställningens och bokens fokusområden. Sammanlagt visas över hundra plagg från 1902 till 1966, med fotografier och filmer presenterade i en scenografi som reflekterar ateljéns två parallella världar – den eleganta salongen och den livliga syateljén. Den färgstarka kundkretsen bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och stjärnor.
– NK:s Franska damskrädderi var känt som Parismodets nordligaste utpost. Här mötte haute couture från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris den skandinaviska publiken. Boken och utställningen tar ett
helhetsgrepp om Stockholms mest exklusiva och mytomspunna beställningsateljé, säger Susanna Strömquist, initiativtagare till boken och utställningen om NK:s Franska damskrädderi.

Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi 1902-1966 öppnar på Nordiska museet den 17 september.

Close