Close

Ikoniska Cartiersmycken hos Bukowskis

Bukowskis auktionerar ut en exklusiv samling Cartiersmycken i jubileumsauktionen Important Winter Sale den 10–11 december. Samlingen har växt fram under 30 år och består av flera ikoniska smycken från det franska smyckeshuset.

Flera av smyckena i samlingen som nu auktioneras ut bär två av Cartiers mest ikoniska motiv – pantern och skarabén. De två djurmotiven syns först i Cartiers fauna på 1920-talet samtidigt som det franska smyckeshuset upplevde en oerhört kreativ period. Pantermotivet skapades av den legendariska Jeanne Touissant, även kallad petite panthère, som var kreativ chef hos Cartier ända in på 1970-talet och har sedan dess burits av en lång rad ikoniska stilbildare – från Duchess of Windsor till Jay-Z.

Även skarabén, den lilla skalbaggen som i forntida egyptisk mytologi representerade solguden Ra, gjorde sin entré på 20-talet i några av firmans mest legendariska smycken. När Howard Carter år 1922 upptäckte Tutankhamons grav drabbades bröderna Cartier likt många andra av samlarmani och byggde raskt ihop en samling av konstföremål från det forntida Egypten. Ett drygt hundratal av dessa, bland annat skarabéer, integrerades i magnifika Cartiersmycken som idag handlas för fantasisummor när de dyker upp på marknaden.

Så det magnifika skarabégarnityret med bland annat en specialbeställd ring och alla pantrar i samlingen – däribland det ovanliga damarmbandsuret täckt med diamanter – står i direktkontakt med Cartiers absoluta guldålder.

Close