Close

Mode-cocktail på Spritmuseum

Spritmuseums stora sommarsatsning är modeutställningen Fashion Cocktail, som visar ett urval ur den aldrig tidigare visade Absolut Fashion-samlingen.

Absolut Vodkas satsning på mode tog sin början 1988, då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en miniklänning med Absolut-logotyp designad av David Cameron, visades. Det blev folkstorm och alla ville veta var man kunde köpa den silvriga klänningen. Men klänningen fanns inte att köpa, istället blev bilden inledningen på Absolut Fashion.

I sommarens utställning visas plagg från de främsta fotograferna och mest framstående formgivare som arbetat inom ramen för Absolut Fashion-projektet genom åren. Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace och specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik visas tillsammans med fotografier tagna av Helmut Newton, Herb Ritts och Jean-Baptiste Mondino. Även korta filmer med behind the scenes-bilder – som fotograferingen av Kate Moss och Naomi Campbell på Ishotellet i Jukkasjärvi – ingår.  
– Det som varit roligast har varit att gå genom arkivet, inte minst kläderna. Det är en blandning av högt och lågt, och ofta väldigt experimentella plagg, på gränsen till det knäppa, berättar Philip Warkander, guest curator av utställningen.

Utställningen visas den 10 juni 2021 till den 23 januari 2022.

Close