Close

Modeduo lanserar nytt livsstilskoncept

Ulrika och Christopher Bjercke.

Den svenska modeduon Ulrika och Christopher Bjercke, tidigare Hunkydory, lanserar nu ett nytt high end livsstilskoncept – The Stage Collective. Unik och exklusiv design, konst och mode samsas på plattformen som med hållbarhet i fokus ger en glimt av framtidens konsumtionsvanor. Vi har pratat med Ulrika Bjercke.

Vad fick er att starta The Stage Collective?
– Efter att ha jobbat i modebranschen i över 20 år kände vi att vi ville göra en förändring. Vi valde att jobba med mode för att få designa och skapa. Modebranschen är fortfarande en bransch vi älskar, men att varje år göra 4 kollektioner med 200 designs som hade en levnadstid på 3–4 månader samt en konstant strävan efter marginaler och volymer var inte anledningen till att vi började med design. ”Maskinen” tog över och vårt skapande formades för att möta det kommersiella kravet. Det är inget fel på kommersiell succé, men att producera tusentals produkter som har några få månader som levnadstid, det är inte hållbart, utifrån något perspektiv.

Vad kan vi vänta oss av den nya plattformen?
– The Stage Collective är skapat utifrån vår passion. Passion för konst, fotografi, interiör, passion för artefakter och design. Vi samarbetar nära med några av de främsta konstnärerna, designers och kreativa personer både från Sverige och internationellt för att skapa ett unikt livsstilskoncept. Det sträcker sig från en enkel t-shirt till unika möbler, en el-motorcykel och samarbeten med ideella organisationer. Vi har valt att designa kläder för både män och kvinnor, de är producerade i extremt limiterade kvantiteter. Vår kund söker något unikt, något som inte går att se på var och varannan person eller hitta var som helst. Det finns ett värde i kvalitet, oavsett om det gäller en filt till hemmet, en tavla på väggen eller en cashmeretröja. Vi producerar allt i extremt limiterad upplaga, så som 10 , 50, och 100.

David Bowie porträtterad av Marcus Klinko.

Vad betyder namnet The Stage Collective?
– Stage vet vi ju att det betyder scen, men det betyder också en punkt eller ett steg i en process, som till exempel ett steg i livet, i ens förhållande eller var man befinner sig just nu. Det är också namnet på en David Bowie live-skiva från 1978. Vi tycker det passar perfekt för att beskriva vad vi vill göra; kreera en scen för oss själva, våra samarbetspartners och de människor som delar vår passion, där av ”TheStageCollective”.

Berätta om några varumärken ni jobbar med och hur ni valt ut dem?
– Vi jobbar med Lukas Göthman, fantastisk bildkonstnär som arbetar runt sina egna texter och poesi. Vi har internationellt renommerade fotografer med exklusiva bilder, bland dessa Kalle Gustafsson som jobbat mest internationellt (bland annat tagit Bruce Springsteens skivomslagsbild), Ewa- Mari Johansson med 35 år inom den absoluta toppen av internationell modefotografering, Marcus Klinko som gjort en helt exceptionell serie med David Bowie och många fler. Vi kommer presentera dem allt eftersom scenen utspelar sig. De möbler vi nu säljer är original Pierre Jeanneret, det blir knappast mer unikt än så. Varje möbel är som ett konstverk i sig. De betningar ett visst pris, det är samtidigt en framtida investering. Vi samarbetar även med en smyckesdesigner i Kalifornien, Kendall Conrad, väl etablerad i Kalifornien, men vi är ensamma i Europa med att representera henne.

Mer exklusiv fotokonst hittar du på The Stage Collective.

Vad skulle du själv gärna lägga vantarna på just nu från TheStageCollective?
– Det finns ingenting vi inte själva skulle vilja ha från TheStageCollective. Allt är handplockat av oss för att det ligger oss varmt om hjärtat. Det passar in i den scen som utspelar sig nu; MIDNIGHT COWBOY.

Mode samsas med konst och design på den nya plattformen.

Hur tror du att konsumtionen ser ut i framtiden och hur rimmar TheStageCollective med detta?
– Det råder ingen tvekan om att vi måste ändra vårt beteende. Vår konsumtion är ohållbar. Vi tror att människor kommer att röra sig bort från det massproducerade. Det unika, det som förstärker vår egen plats på scenen kommer vara mycket viktigare. Vi ser det redan, stora producenter av löparskor gör ständigt limiterade produkter som folk är villiga att betala mer för. Vi ser en vintagemarknad som boomar bland millennials, det är mer värdefullt att ha köpt något vintage. Dels utifrån miljöperspektivet, dels för att det är begränsat och därmed unikt. Vi tror inte att TheStageCollective kommer göra någon revolution i människors köpbeteende, men att fler koncept och varumärken i framtiden kommer likna Stage är vi övertygade om.

Close