Stockholm Fashion Week öppnar i samarbete med Bibliotekstan den 31 augusti och i år ser modeveckan lite annorlunda ut med digitalisering, hållbarhet och innovation i fokus. Vi frågade Bibliotekstans projektledare Josefin Alteby och Catarina Midby, generalsekreterare för Stockholm Fashion Association och ansvarig för Stockholm Fashion Week, om vad man bör ha koll på inför höstens stora modehändelse.

Vilka är de absoluta höjdpunkterna i årets Fashion Week?
CATARINA: Stockholm Fashion Weeks höjdpunkter är många. Vi inleder med en halvdagskonferens på temat hållbarhet, teknologi och innovation i mode med internationella experter, forskare och företag som H&M:s vd Helena Helmersson i samtal med skådespelerskan och WWF-ambassadören Maisie Williams, EU-parlamentsledamot Alice Bah Kuhnke, och Global Fashion Agendas Federica Marchionni. Jag kan även tipsa om vår fantastiska Sustainable Fashion Hub på Norrmalmstorg där vi presenterar cirkulära varumärken men nya smarta affärsmodeller. Men främst handlar det om designers och varumärken. Jag är så stolt över den kreativitet och entreprenörskap våra svenska varumärken besitter. Svenskt mode är lite coolare och lite smartare, och vi ligger i framkant vad gäller hållbarhet,
teknologi och innovation.
Hur står sig, och skiljer sig, Stockholm Fashion Week från övriga Europas modeveckor i år?
CATARINA: Vi svenskar är världsmedborgare och den svenska modebranschen visar lika gärna upp sig på internationella modeveckor som på Stockholm Fashion Week. De designers och varumärken som är med kan visa prov på ”Scandi chic design”, begreppet bygger på svenskt mode och stil, digitalisering, innovation och ofta i kombination med hållbarhet. Vad som är extra kul är att många medverkande
bjuder in till sociala evenemang.

Hur tror du att demokratiseringen och fokus på hållbarhet i modeveckan kan påverka modevärlden och synen på den framåt?
CATARINA: Sverige och svenskt mode bygger på just dessa begrepp. Demokrati och jämlikhet är grunden i vårt samhälle, och Allemansrätten är ett djupt inrotat begrepp. Teknologi och innovation bidrar med lösningarna och vägen mot en mer hållbar framtid i modebranschen.
Bibliotekstan är ju sedan tidigare en central mötesplats för mode i Stockholm. Berätta om hur idén dök upp, och om arbetet inför och kring Stockholm Fashion Week x Bibliotekstan?
JOSEFIN: Vi ville skapa en lokal mötesplats för allmänheten att få ta del av modeveckan! Stockholms modevecka är digital sedan några säsonger tillbaka, och vi kände att det var dags för en fysisk mötesplats för inspiration och kunskap kring modeveckan. Efter samtal med Catarina Midby bestämde vi oss för att skapa The Sustainable Fashion Hub med fokus på hållbara sätt att konsumera mode. Med nya affärsmodeller och tech-start ups, som på olika sätt arbetar med alternativa konsumtionsmodeller. Besökarna kommer bjudas in till olika aktiveringar på samma tema till samtliga butiker och restauranger i området under dagarna tre. En streetstyle-fotograf är på plats om man vill passa på att visa upp sin personliga stil!
Vad kan man vänta sig under de tre dagarna som besökare?
JOSEFIN: Allt från klädbytardag till samtal kring hållbart mode, och utställning och workshop kring att skapa nya uttryck med gamla plagg! Aktiviteterna pågår under tre dagar och det blir ett nytt spännande innehåll varje dag. En liten teaser som jag kan avslöja är att dag 1 kommer också en av Sveriges största modeprofiler vara på plats för att ge tips om hur du kan styla ditt favoritplagg samt hur du kan bygga upp en hållbar garderob.

Schema för Stockholm Fashion Week x Bibliotekstan
Arkivet, It’s Re:Leased, Gemme Collective och Rerobe inleder hubben den 31 augusti med att presentera sina affärsmodeller och diskutera sina lösningar för en mer hållbar värdekedja. Som besökare kan man ta del av samtalen inifrån hubben i små grupper eller utanför genom uppsatta högtalare om man vi lyssna på ett säkert sätt.
Dag två är det klädbytardag med Popswap! De gör en take-over med temat festklänningar. Du kan lämna in din klänning för byte redan från den 23 aug på Norrlandsgatan 6 i Bibliotekstan. Det kommer ske olika aktiveringar under dagen och kvällen avslutas med en cocktail.
Tredje och sista dagen är det Stockholms stadsmission som står för aktiviteten, och att ta visar upp sin senaste kollektion för Remake Sthlm. Där kan man följa processen från ett inlämnat plagg till att det får ett nytt liv genom just Remake.
Mer information finns på bibliotekstan.se