Close

Nationalmuseum visar Sara Danius i modets tjänst

Pär Engsheden skapade fyra oförglömliga klänningar till Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sara Danius under åren 2015 till 2018. Nu visas de på Nationalmuseum i utställningen Nobelklänningar.

Vem kan väl glömma bilden av den ståtligt rakryggade Sara Danius i en knallcerise cape över sin cognacsfärgade klänning på Nobelfesten 2018? Det var givetvis designern Pär Engsheden som låg bakom även den kreationen.

Pär Engsheden är en av våra främsta designers och under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius. Designprocessen utvecklades i ett nära samarbete mellan kreatör och bärare. Deras samtal om mode, filosofi och litteratur pågick under gemensamma middagar, resor, i brev och sms samt under otaliga provningar. Med Danius som sin musa skapade Engsheden unika klänningar som alla bär på en individuell berättelse.

Den 16 juni öppnar utställningen som visar dessa klänningar som Pär Engsheden och Sara Danius fann varandra genom. Tillsammans med de ikoniska plaggen visas också accessoarerna som bars till dem samt Carl Bengtssons fotografier av Sara Danius iförd klänningarna.

Utställningsperioden har förlängts och utställningen visas fram till och med den 21 februari.

Close