Close

Santosh – kashmirkärlek på Östermalm

Under en resa till Indien träffade systrarna Antonia och Helena Stackelberg den karismatiske taxichauffören Santosh. Där och då lovade de varandra att om de någonsin startade ett eget modemärke så skulle det få namnet Santosh. Så blev det och idag är Santosh ett internationellt varumärke känt för sina högkvalitativa kollektioner av kashmir och linne. Men för Antonia Stackelberg börjar nu en ny epok för Santosh sedan hennes syster valt att lämna märket. Vi fick en pratstund med Antonia i butiken på Östermalm.

Hej Antonia! Vem var egentligen denne Santosh?
– Han var taxichaufför och så oerhört charmig och vänlig. Vi stötte på honom lite överallt i Delhi och till slut erbjöd han sig att bli vår guide under vistelsen.

Du och din syster drev en multibrandbutik i Helsingfors tidigare. Hur kom det sig att ni började göra egna produkter?
– Vi sökte en perfekt kashmirsjal och kunde inte hitta en sådan som höll den kvalitet vi ville ha, så då tog vi fram en egen. Den sålde så bra så till slut hade vi tagit fram den i massa olika färger och sedan blev det tröjor och så vidare.

Kollektionerna är helt och hållet i kashmir. Vad är fördelen med det materialet?
– Det är mjukt och skönt mot kroppen och så är det ju också ett naturmaterial. Det andas på ett sätt som gör att det passar lika bra på sommaren som på vintern.

I somras tog du även fram en kollektion i linne. Kommer vi att få se mer linne i Santosh sortiment?
– Ja, det kommer en massa roliga nyheter. Vi valde att arbeta med linne eftersom materialets egenskaper går hand i hand med kashmir. Det andas, är mjukt och miljövänligt.

Vilket plagg är det mest sålda?
– Det är nog Milantröjan – den tröjan har hängt med ända sedan 2015 och är väldigt populär.

Din syster lämnade Santosh för ett och ett halvt år sedan för att fokusera på inredning. Hur känns det att nu styra varumärket ensam?
– Det är dubbelt så mycket jobb! Å ena sidan är det enklare att bestämma själv men samtidigt lite överväldigande. Men jag och min syster är så nära så jag ringer henne ändå och frågar om råd och synpunkter.

Vilken är din absoluta favorit i den nya kollektionen?
– Det är en ribbstickad, rundhalsad tröja med rak passform. Vi kallar den Mia, och den är bland annat snygg till höga kostymbyxor. Även våra nya plädar, gjorda som lapptäcke av gamla plagg. De sys av en duktig sömmerska i Finland. Varje pläd är en ”one-off piece” och säljs enbart i vår butik i Stockholm.

Vad har du för drömmar framåt för Santosh?
– Jag vill självklart att vi ska växa, vilket vi också gör, men jag vill också att det fortsätter växa organiskt. Men framförallt hoppas jag att vi lyckas hålla nivån uppe och fortsätter utveckla våra produkter.

Close