Close

Tidlös auktion på Bukowskis

Just nu pågår inlämning inför vårens stora klockauktion på Bukowskis – Important Timepieces – som äger rum den 20 april. Vi frågade Bukowskis klockexpert Carl Palmegren om klockornas värld, och hur man egentligen ska tänka om man vill investera i en tidlös klocka.

Hur ser klockintresset i världen ut just nu?
– Klockintresset för armbandsur har aldrig tidigare varit så här stort. Två gånger per år har vi samlarauktionen Important Timepieces och 2020 har varit ett rekordår för oss, vi har aldrig haft så få osålda objekt på våra slagauktioner för klockor och snittpriserna är högre än någonsin tidigare. Höstauktionen 2020 var även Bukowskis första ”white glove sale” för klockor, det vill säga att samtliga objekt såldes under auktionen vilket också påvisar en stark marknad. Just nu har vi slutinlämning till kommande Important Timepieces den 20 april och förfrågningarna är fler än vanligt, både från säljare och från köpare som frågar om specifika modeller kommer att finnas med på auktionen. Majoriteten av våra köpare är män, men vi ser även att fler kvinnor är med och bjuder på armbandsur som historiskt har ansetts vara herrur.

Vilka klockor är mest eftersökta just nu?
– På våra auktioner ser vi en stor efterfrågan på i det närmaste samtliga modeller från Rolex, både vintage och nytillverkade. Klassikerna Rolex Daytona, Submariner, Milgauss, Explorer, Sea-Dweller och GMT-Master når alltid höga slutpriser. Vi ser även en stor efterfrågan för Patek Philippe Nautilus och Aquanaut samt Audemars Piguet Royal Oak, särskilt eftersökta är ursprungsreferenserna från 70-talet, Nautilus ref. 3700 och Royal Oak ref. 5402. Om vi ser ur ett mer allmänt perspektiv så är det främst skicket och proveniens som avgör hur eftersökt en specifik klocka är. Särskilt inom vintage-marknaden ser vi hur samlare många gånger söker objekt i fint skick snarare än en specifik referens.

Klockan IWC såldes för 29 400 kr.

Kan du berätta om en försäljning du minns lite extra?
– Ett exempel från våra auktioner är när vi sålde en första generationens Omega Speedmaster 2915 i exceptionellt skick för drygt två miljoner kronor, ett halvår senare sålde vi samma modell men i sämre skick för en summa motsvarande 100 000kr. Med klockans proveniens menar vi att klockan har full dokumenterad historia eller kommer från den ursprungliga ägaren samt behållit tillbehör så som certifikat och servicekvitton. En spektakulär proveniens kan ha stor påverkan på andrahandsmarknaden så som Christer Fuglesangs Omega Speedmaster som såldes för närmare en miljon under vår senaste klockauktion. Samtidigt som en motsvarande modell utan proveniensen säljs för omkring 20 000kr.

Vad ska man tänka på när man investerar i en klocka?
– Tänk framför allt på att hitta en klocka som du själv gillar och leta hellre efter den bästa kvaliteten än efter det lägsta priset. Det vill säga, satsa på en klocka i mycket bra skick i den lägre prisklassen istället för sämre kvalitet i den högre prisklassen. Läs också på om modellen innan du bestämmer dig för att köpa och om du handlar på auktion passa på att gå på visningen för att känna och prova klockan på armen, då finns även tillfälle att prata med oss specialister som gärna svarar på frågor och delar med oss av vår kunskap. Marknaden för vintageklockor i sig är en relativt ny marknad där antalet aktörer har ökat markant under de senaste fem åren. I takt med att branschen växer så uppkommer det också fler mindre seriösa aktörer. För köpare är det viktigt med ”buy the seller”, det är fortfarande få som i detalj katalogiserar objektet och gör all research som behövs inför försäljning.

Rolex Explorer är en av de klockor som sålts på en tidigare auktion för 330 750 kr.

Vad tror du det är med klockor som fascinerar oss oavsett vilken tid vi lever i?
– Kombinationen av tekniken, hantverket, historia och formgivningen tror jag skapar en fascination. De mekaniska klockorna kan bestå av över 1000 komponenter som samspelar för att skapa perfekt precision i en boett som bara är fyra centimetermer i diamater. De mest avancerade armbandsuren kan ha över 20 komplikationer, så som minutrepeter, alarm och evighetskalender. Många modeller har även en rik historia som fascinerar, som exempelvis Omega Speedmaster som var Nasas val till astronauterna vid första månlandningen. Slutligen så är en klocka på många sätt det perfekta samlarobjektet, den är funktionell, ofta en stabil placering, enkel att omsätta, och vad du bär för typ av klocka säger lite om vem du är.

Audemars Piguet gick för 1 132 800 kr.

Vilken är din egen drömklocka just nu?
– Just nu är det en Rolex Submariner ”COMEX” referens 5514 som står högts upp på önskelistan. COMEX (Compagnie Maritime d’Expertise), ett dykarföretag som på 70-talet beställde ett litet antal specialgjorda Rolex Submariner klockor med heliumventil till sina dykare. Referens 5514 har aldrig sålts civilt och är efterfrågad av samlare över hela världen. Gärna en med proveniensen direkt från någon av dykarna som tilldelades en av dessa klockor.

Close