Close

5 konstutställningar du inte får missa i höst

Ta del av sensommarens häftigaste utställningar runt Östermalm. Henrik Kanekrans från Artworks delar med sig av konsttips med fokus på starka kvinnliga konstnärer.

Amy Feldman hos ANNAELLEGALLERY
Galleristerna Anna Bohman och Elle Frie öppnar sitt höstprogram med en serie abstrakta målningar, signerade av amerikanskan Amy Feldman. Den 37-åriga konstnären gör sitt tredje nedslag i galleriet, något som kanske också speglar hennes lokala popularitet.

Amys neutrala, inte sällan abstrakta, jättemålningar med lekfulla former har tagit henne till imponerande gallerier, konstmässor och samlingar runt om i världen. Priserna för verken speglas därefter, runt 250 000 kr får du räkna med att betala för de större dukarna.

ANNAELLEGALLERY
Karlavägen 15B
23 aug – 23 sep

Carmen Winant hos Stene Projects
Jan Stene och hans Stene Projects vill inte vara sämre när det kommer till unga amerikanska konstnärer. Den 6 september öppnar galleriet med författaren och konstnären Carmen Winant – som fått ett ordentligt genombrott i USA. Född 1982, fick hennes installation My Birth ett stort genomslag på MoMA i New York nu i våras. Verket är ett gigantiskt collage bestående av 2000 förlossningsbilder. Carmen gör nu sin första soloutställning i Europa. Ena rummet i galleriet kommer att prydas av ett stort fotocollage som konstnären själv installerar på plats.

Stene Projects
Brunnsgatan 21
6 sep – 6 okt

Linn Fernström hos Galerie Forsblom
Djurvännen och vegetarianen Linn Fernström testar nytt vatten, inte bara inom sin konst. Hon bor numera i Stockholm, tidigare New York, och ställer ut sin konst med galleristen Kaj Forsblom, tidigare Lars Bohman.

Sedan sin examensutställning på Galleri Mejan för snart 20 år sedan har Linn förfört den svenska publiken med sitt vackra och överraskande måleri. Hon är helt klart en av Sveriges mest framgångsrika samtida konstnärer, dock påstår vissa förståsigpåare att hon stått stilla i sin konstnärliga utveckling. Vi får se vad publiken har att säga nu!

Galerie Forsblom
Karlavägen 9
23 aug – 24 sep

Amalia Bille hos Berg Gallery
Amalia Bille från Mölndal utanför Göteborg arbetar främst med skulptur. Utställningen hos galleristen Niclas Berg visar tolv större figurativa verk, som alla är ansikten i glaserat stengods.

Hennes ansikten strävar att visuellt tolka känslolägen och sinnesstämningar som är svåra att definiera på annat sätt. Hennes arbete kan spontant upplevas naivt men det handlar enligt henne själv om ett direkt och enkelt formspråk med mörka undertoner där hon dras till det lekfulla och drömlika.

Berg Gallery
Birger Jarlsgatan 67
23 aug – 22 sep

Per B Sundberg och IKEA med kollektionen Föremål
Möbeljätten IKEA har tidigare visat på hur finkonst kan vara kul, prisvärd och tillgänglig för alla. Den 7 september lanserar de ett samarbete med Andréhn-Schiptjenko och konstnären Per B Sundberg. Per, som är mest känd för sitt glas- och keramikhantverk har tagit fram en kollektion bestående av 26 humorfyllda föremål. En kollektion som rymmer allt från prydnadsaskar och mattor till en dödskallekruka och djurformade ljushållare. I typisk Per B Sundberg-stil!

För Östermalmspubliken, förhandsvisar Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan konstverken mellan den 23 och 25 augusti.

Nyfiken på fler tips, ladda ner appen Artworks eller läs mer på www.artworksapp.com

Close