Close

Höst på Dramaten – det här ska du se!

Det är dags att se över höstens kulturutbud! På Dramaten bjuder höstrepertoaren på flera stora klassiker och dessutom spännande samarbeten med anledning av den stundande renoveringen. Här är tre dramer som det är god tid att jaga biljetter till redan nu!

Alexander Mørk-Eidem tolkar Arthur Millers Häxjakten.

Häxjakten
Arthur Miller inspirerades av häxrättegångarna i Salem, Massachusetts 1692 och skrev Häxjakten som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA på 1950-talet. I Alexander Mørk-Eidems regi skapas uppsättningen i brytningspunkten mellan tre tider; den historiska bakgrunden, Millers 50-tal och vår egen tid.
Premiär den 14 september på Elverket

Johan Ulvesson och Jonas Karlsson I väntan på Godot.

I väntan på Godot
Samuel Beckett skrev pjäsen om de två väntande vännerna Estragon och Vladimir 1949, i en tid då Europa höll på att läka efter andra världskriget. Den blev en succé vid premiären i Paris 1953. Det är nu fjärde gången pjäsen sätts upp på Dramaten, och denna gång i regi av Karl Dunér med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna.
Premiär den 24 oktober på Lilla scenen.

Johan Rabaeus som Beethoven och Andreas T Olsson som geniets älskade brorson.

Dövheten
Kvällen den 23 maj 1824 har den Nionde symfonin just framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar brorsonen Karl, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet. 
Urpremiär den 5 september på Drottningholms Slottsteater och Dramatenpremiär 23 november på Lilla scenen

Lena Endre och Thomas Hanzon i En natt i den svenska sommaren.

En natt i den svenska sommaren
Skådespelaren Erland Josephsons berättelse om arbetet med filmgiganten Tarkovskij. Med ömhet och humor skildras mötet mellan den ryske regissören och de svenska skådespelarna. Medan filmarbetarna väntar alltmer otåligt i den svenska sommarnatten utmanas deras syn på leken, livet, språket och konsten.
Premiär den 1 oktober på Elverket

Erik Ehn och Rebecka Hemse i Peer Gynt.

Peer Gynt
Den rastlöse oduglingen som reser jorden runt i jakt på sig själv är nu tillbaka på Stora scenen. Det norska nationaleposet om Peer Gynt är en salig blandning av satir, surrealism och saga. Nu skildras Peer Gynts makalösa liv i en koncentrerad uppsättning av regissören Michael Thalheimer.
Nypremiär den 14 december på Stora scenen

Close