Close

Indieikon debuterar på Kungliga Operan

Elin Rombo gör titelrollen i Prima Donna.

När Kungliga Operan nu så smått börjar öppna för föreställningar igen är det bland annat med indieikonen Rufus Wainwrights operadebut Prima Donna.

Den 10 oktober har Rufus Wainwrighs opera Prima Donna Sverigepremiär på Kungliga Operan. Men inte riktigt i det format som den tidigare visats. På grund av pandemin har Wainwright fått skriva om Prima Donna för att föreställningen ska passa en mindre orkester och publik. I en tidigare intervju har han dock försäkrat att detta format snarare kan gynna verket.
– Prima Donna är ju en intim opera som nog kan bli ännu mer effektiv i detta lite mindre format. Jag är väldigt förväntansfull och hoppas att jag kan komma till premiären, sa Wainwright i somras.

Rufus Wainwrights andra opera Hadrian hade urpremiär 2018.

Prima Donna är Rufus Wainwrights hyllning till den romantiska operakonsten. Verket hade sin urpremiär på Manchester International Festival 2009 och har sedan dess spelats av flera operahus. Efter premiären skrev bland annat The Times att Prima Donna är en kärlekssång till opera, genomdränkt i den ständigt återkommande operatematiken kring förlust, förräderi, villfarelse och nostalgi.

Operan Prima Donna av Rufus Wainwright på Kungliga Operan 2020. Regi Mårten Forslund. På bilden; Elin Rombo

Handlingen kretsar kring en tidigare operastjärna som i en våning i 1970-talets Paris planerar sin revansch. Hennes karriär fick ett abrupt slut sex år tidigare och frågan är nu: Kommer rösten och nerverna att hålla för en värdig återkomst i rampljuset? Ett besök av en journalist väcker en förhoppning om att hennes tid kanske inte är förbi ändå. Men kan hon övervinna sina demoner?

Prima Donna är, enligt Kungliga Operan, en Maria Callas-inspirerad berättelse om den självförbrännande divan och vårt behov av att hylla och håna henne.

Prima Donna spelas från 10 oktober till 14 november

Close