Close

Kulturkoll – oktober!

Äntligen kan vi njuta av kultur och restauranger tillsammans igen – och dessutom live! Här är några kulturella guldkorn kompletta med lunch- och middagstips som vi vill hinna med i oktober.

Cabaret på Dramaten
Den amerikanska musikalen Cabaret, av Joe Masteroff, sätts upp på Dramatens Stora scen i regi av Farnaz Arbabi.

Cabaret utspelar sig i det tidiga 30-talets Berlin, stadens nöjesliv är dekadent och de festsugna samlas på Kit Kat Klub. Samtidigt växer hotet från nazismen. Vem kan fly och vem lämnas att dö?
Levande musik framförs av Damn! I rollerna syns bland annat Jonas Malmsjö, Marie Richardson och Ana Gil de Melo Nascimento.
Var: Dramatens Stora Scen
När: T o m 31 december
Middag: Astoria, Milles, Arsenalen

Hantverket på Hallwylska
Tavlorna på Hallwylska museet får sällskap av samtida konsthantverk när sex konsthantverkare från Stockholms Hantverksförening ställer ut i museets tavelgalleri.

Stockholms Hantverksförening återupptar nu 1930-talets framgångsrika utställning Hantverket och i 2021 års version deltar sex konsthantverkare från föreningen: Katarina Brieditis, formgivare och konsthantverkare, Katarina Evans, textilkonstnär specialiserad på konstsömnad, Sofia Björkman, smyckekonstnär och gallerist, Calle Forsberg, keramiker och krukmakare, Bea Szenfeld formgivare och konstnär, Sebastian Schildt, guld- och silversmed, formgivare och gallerist.
Var: Hallwylska museet
När: T o m 17 oktober
Lunch: Calle P, Riche, Strandvägen 1

Katt på hett plåttak på Maximteatern
Katt på hett plåttak i regi av Stefan Larsson får nypremiär på Maximteatern med bland andra Marie Göranzon, Livia Millhagen, Linus Wahlgren och Peter Anderson i rollerna.

Hettan, lögnerna och hemligheterna bubblar under ytan när familjen samlas för att fira faderns födelsedag med pompa och ståt. Alla vet att det är hans sista – utom han själv. Sonen Brick, en alkoholiserad före detta fotbollsspelare och hans hustru Maggie, sörjer, slåss och förbannar sitt barnlösa äktenskap inför öppen ridå. Maggie vill ha barn och Brick vill ha sin Skipper tillbaka. Han som tagit sitt liv. Kvällen utvecklas till en skoningslös uppgörelse om sexuell identitet, ett stort arv och förtvivlad barnlöshet. Vad finns kvar när dagen åter gryr?
Var: Maximteatern
När: T o m 5 december
Middag: Broms, Bar à Vins, Elverket

Lilla kvalitén på Stockholms Auktionsverk
Populära Lilla kvalitén är tillbaka som klubbauktion!

Spännande konst, design och hantverk klubbas den 18 oktober i lokalerna på Nybrogatan 32. Katalog finns från och med den 8 oktober.
Var: Online och på Stockholms Auktionsverk
När: 12-17 oktober, klubbauktion den 18 oktober
Lunch: Beirut Café, Arla Unika, Nybrogatan 38, Nybroe smørrebrød

Gert Wingårdh på Liljevalchs
Gert Wingårdh har som bekant ritat Liljevalchs nya tillbyggnad och även Aula Medica för Karolinska Institutet och de svenska ambassaderna i Washington och Berlin. Arbetsförteckningen sträcker sig från butiksinredningar till fabrikskomplex och Wingårdh har fått fem Kasper Salin-pris, fler än någon annan svensk arkitekt.

I utställningen Den grå massan har Gert Wingårdh samlat sex kompromisslösa projekt: Maria kyrka i Växjö, VillAnn i Kungsbacka, rådhustillbyggnaden i tyska Marl, Nationalmuseums lastintag och vattentorn i Helsingborg och Varberg. På podier i salens mitt står avgjutningar av de sex betongprojekten. På väggarna hänger inramade bilder med dokumentation kring de olika projekten. Den grå massan är en hyllning till betong som material och en eloge till det rum som utställningen befinner sig i.
Var: Liljevalchs
När: T o m 17 oktober
Lunch: Blå Porten, Oaxen Slip, Spritmuseum

Close