Close

Mumintrollen tar emot på Junibacken

Kulturåret går till historien som tämligen blekt – i synnerhet för barnen. Men nu blir det ändring när Junibacken storsatsar med en gedigen utställning om Mumintrollen.

Utställningen Fnatta runt i Mumindalen som öppnar den 7 maj på Junibacken bygger på scener ur fyra av Tove Janssons Muminböcker. Utställningen passar både den inbitna Muminfantasten och den som ännu inte lärt känna Mumin – förhoppningen är, enligt ett pressmeddelande, att stimulera läslusten. Här får barnen plocka äpplen i storskogen där Hemulen lurar, de kan krypa in i en jättedammsugare, bära runt på stora stenblock, spela teater på sommarscenen, balansera på bryggorna och åka rutschkana från Muminpappans skrivarlya.
– Precis som i Tove Janssons böcker så har Mumindalen på Junibacken många överraskningar. Katastrofen lurar runt hörnet samtidigt som man vet att det ordnar sig. Vi har lekt med de stora ytorna och takhöjden och i den här Mumindalen blir vi alla små men får ta stor plats, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.
I anslutning till utställningen kommer Junibacken att sprida kännedom om Östersjöns tillstånd genom olika aktiviteter riktade till barn. Detta görs som en del av Moomin Characters kampanj #VÅRTHAV.


Junibacken har prövats hårt av pandemin och man tar fortfarande in begränsat med besökare. Men med utställningen hoppas man kunna erbjuda en kulturglimt i pandemimörkret.
– Astrid Lindgren och Tove Jansson visade vägen då ett krigshärjat Europa lärde sig att sätta barnen i främsta rummet. För oss representerar Junibacken det finaste vi har lyckats skapa inom barnkultur. Vi är oerhört stolta över att få vara med och påminna om barnlitteraturens betydelse igen. Samma värderingar behövs idag för att vi skall ta oss ur den kris som covid-pandemin har orsakat, säger Roleff Kråkström, vd, Moomin Characters.

Utställningen görs i samarbete med Moomin Characters och Rights & Brands som också är med och sponsrar utställningen. Utställningen bygger på scener från fyra böcker; såväl bilderböcker för de yngre barnen som kapitelböcker för de äldre. Scenografin är skapad av Junibackens scenografer.
– Vi är fortfarande i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge och vänder på varenda krona. Barnen är de stora förlorarna när det mesta är satt på paus varför vi är väldigt glada över att Moomin Characters och Rights & Brands hjälper oss att förverkliga detta för alla kulturtörstande barn och vuxna, säger Kajsa Medin Hansen, Junibackens vd.

Junibacken tar in begränsat med besökare. Därför gäller endast förköp av dagsbiljetter med bokad entrétid på junibacken.se.

Close