Close

Nu är kylan brännhet

Extrem kyla sägs göra under för såväl mående som hud. Kallbad och kryoterapi är nu på alla hälsoentusiasters läppar, och vilken trend kan passa bättre mitt i en vinter med reseförbud? För kyla och kallt vatten råder det ju ingen brist på.

Foto från boken Kalla Bad (Bonnier fakta) om kylans hälsofrämjande effekter.

I pandemins kölvatten råder brist på Medelhavet och istället har våra egna iskalla sjöar och hav fått ett uppsving – Facebookgrupperna som samlar nyfrälsta vinterbadare ökar snabbt i medlemsantal och det skrivs såväl böcker som tidningsartiklar om den nya iskalla trenden. Samtidigt vittnar kändisar som Noomi Rapace och självaste James Bond om iskylans hälso- och skönhetseffekter i intervjuer, och kryoterapi är nu en term på alla skönhetsredaktörers läppar.

Kalla vinterbad och isterapi på salong är det trendigaste du kan ägna dig åt i hälsoväg just nu. Men hur går det till, och vilka är de så hett eftertraktade effekterna av detta kraftprov?

Även om fascinationen för kyla fått något av en renässans senaste tiden så är intet nytt på hälsofronten. Den nederländske äventyraren och så kallade Ismannen Wim Hof har till exempel predikat sin metod – extrem kyla i kombination med andning och meditation – i flera decennier och inom medicinvetenskapen används kyla sedan länge i en rad behandlingar. Enligt Fifi Stehag, hudterapeut på Östermalms Revivekliniken som bland annat erbjuder kryoterapi, är de fysiska hälsofördelarna av köldterapi bland annat ett förstärkt immunförsvar, minskade inflammationer, dämpad ångest och stressreducering. Men hur går det då till med köldterapi om man inte kryper ned i en isvak?

– Kryoterapi, som det heter, går till så att man går in i en kabin där man kyler ner kroppen med flytande kväve i 3 minuter i minus 140-180 grader. Kryoterapi har växt starkt under de senaste 10 åren i USA och runt om i världen där bland annat idrottsstjärnor använder sig av regelbundna behandlingar, säger Fifi Stehag och fortsätter.

– Det har använts sedan 60-talet då arrangörer gav ryska elitidrottare kryoterapi för att återställa och ge kraft och energi. Detta var istället för isbad eftersom effekten kom snabbare. Tre minuters kryoterapi motsvarar hela 30 minuter i ett isbad, och man har faktiskt kallat kryoterapi för den nya hälsosamma dopingen.

Close