Close

Nytt glasgalleri vid Östermalmstorg

30 mars öppnar ett nytt galleri på Nybrogatan 34.

Med Galleri Glas vill Elin Forsberg och Anna Bromberg Sehlberg lyfta konstnärer som använder glas som uttrycksmedel.
– Att blåsa glas är en barndomsdröm. När jag gick på Konstfack insåg jag att det finns många unga, duktiga glaskonstnärer och även etablerade sådana som använder nya tekniker på nya sätt, men som inte hade någonstans att visa upp sig, säger Forsberg och förklarar att hon därför ville råda bot på denna brist på en arena.

Kira Phoenix K’inan

Enligt Forsberg har tomrummet uppstått för att man inom glas länge satsat på ”industrin och pengarna snarare än konsten och filosofin”.
– Glas är ett fantastiskt konstverk som har haft en stor tid i Sverige; vi vill förvalta det kulturarvet genom att förflytta fokus hit till Stockholm och se glaset på ett nytt sätt. Som fine art snarare än brukskonst.

Den nya generation konstnärer man vill introducera får gärna vara kvinnor.
– Helt enkelt för att man aldrig satsat på dem förut. Glasblåsande är en manligt dominerad kultur och det är hög tid för de starka kvinnorna att synas.

Kira Phoenix K’inan

Elin Forsberg och Anna Bromberg Sehlberg lärde känna varandra på en av Beckmans kvällskurser för fem år sedan. De nyblivna galleristerna delar en bakgrund från modebranschen, och Forsbergs barndomsdröm om att själv blåsa glas är efter en kurs i Sickla numera uppfylld.
– Till grund för galleriet ligger min och Annas genuina passion för glas och alla dess fantastiska tekniker och outforskade möjligheter, men vi delar även passionen att hjälpa unga kreatörer att lyckas.

Först ut på Galleri Glas är den brittiska konstnären Kira Phoenix K’inan. Under kommande utställningar märks flera svenska namn, bland annat Matilda Kästel och Ann Wåhlström.

Kira Phoenix K’inan
Foto: Anne Nyblaeus
Close