Close

”Östermalmarnas konstintresse har ökat på senare år”

Paul McCabe intresserade sig för konstvärlden redan som barn. Han pluggade form och ekonomi och tog sedan kunskaperna och kombinerade dem i rollen som konsthandlare.

24 år gammal flyttade han till Miami och etablerade sig på stadens konstscen. Han mötte sin hustru – svenska skådespelerskan Jenny Ulving – i Hamptons och tillsammans flyttade paret till New York 2005. Efter att ha återvänt till Sverige 2013 driver han nu McCabe Fine Art på Artillerigatan 40. För Östermalm.net berättar han om nya utställningen: Contemporary Classicism.

– Det blir en kurerad show där modern konst reflekterar klassisk. Konstnärerna inkorporerar klassicism och satir i verken. Barry X Ball, Damien Hirst, Robert Mapplethorpe, och Claudio Parmiggiani har på olika sätt refererat till antika skulpturer, formspråk och budskap  Vi har ställt ut samtliga konstnärer tidigare, med undantag för Parmiggiani, ändå känns allting väldigt nytt.

Barry X Ball

Vilka verk är du ser du fram emot att visa upp?
– Många förknippar Mapplethorpe med nakenstudier.Senare i livet fokuserade han mer på marmor- och bronsskulpturer och producerade fotografier som ger en varm kontrast till skulpturernas svala material. Sleeping Cupid och Bust and Skull från 1989 och 1987 är lysande exempel på detta. Barry X Ball har med Masterpieces utmanat traditionsbundna idéer om författarskap och talang. Högteknologiska metoder har applicerats på gammeldags material, något som även Damien Hirst gillar. Damien har inspirerats av filmen Edward Scissorhands när han, i form av en monumental bronsskulptur, tolkat helgonet Saint Bartholomew. Slutligen är jag väldigt exalterad över Claudio Parmiggianis färgglada skulptur. Den uppdaterar daterade modeideal på ett roligt och nytänkande sätt.

Damian Hirst

Vad tycker du om synen på konst och samlande på Östermalm?
– Jag tycker verkligen att den har förbättrats på senare år. När jag kom hit för fyra år sedan var inställningen ganska introvert. Sättet på vilket man tar sig an konst har blivit öppnare och fler och fler vill uppleva konst i både galleri och på museum – och i sina hem. Det känns jättekul.

Paul McCabes favoriter på Östermalm:

Middag på PA&Co
– Precis lagom stimmigt och jag stöter ofta på vänner. Vinlistan är ganska bra och rätterna är klassiker som alltid håller.

Frukost på Saturnus
– Perfekt för en kaffe och macka på morgonen. Uteserveringen är trevlig på sommaren och det finns internationella tidningar att läsa.

Lunch på Matbaren
– Bästa maten i Stockholm. Bra för affärsmöten och när man vill göra lunchen lite extra speciell. Blasieholmen är vackert och jag ser fram emot nya Nationalmuseum som öppnar efter renovering nästa höst.

Close