Close

”Per och Lena Josefsson har nog Östermalms bästa konstsamling”

Galleristen Niklas Belenius om fina samlingar och en ny spännande utställning.

Installationer, film och foto – konstnärsduon Revital Cohen och Tuur Van Balen producerar verk i alla former. Deras alster går att se på institutioner som MoMA i New York, M+ i Hong Kong och Science Museum i London. Nu kan man ta del av deras senaste utställning – HEART LINE – hos galleristen Niklas Belenius på Ulrikagatan 13.

Niklas Belenius

Berätta om utställningen, Niklas.
– Den handlar om Belgiens kolonialisering av Kongo, som tolkas med röntgenbilder och ljusskulpturer av uppstoppade djur. Tuur är belgare, så han har en naturlig koppling till ämnet. Jag är otroligt exalterad över att ha fått hit så unga men ändå etablerade konstnärer.

Vilket är ditt personliga favoritverk?
– Jag gillar verkligen neonskulpturen. Jag har alltid haft en fäbless för ljusbaserad konst. Skulpturen skapar en stark atmosfär i galleriet, som vi målat grått vilket kontrasterar fint mot de svarta fotona.

Vad skulle konstsamlingarna i Östermalmshemmen behöva mer av?
– Jag propsar på att folk ska tänka själva och gå efter egen smak när de väljer sin konst. Försök att se konsten som en sorts reflektion av ditt liv. Om den på något sätt speglar ägarens intressen kan den också bli ett intressant samtalsämne vänner emellan. Att bara se till vad som är populärt eller trendigt för stunden är sällan hållbart.

Några särskilda konstnärer man borde satsa på?
– En internationell nykomling är Ed Fornieles. Han sysslar mycket med teknisk konst som bär på många olika budskap. Ett svenskt tips är Inez Jönsson, vars utställning jag såg på Mejan. Sen är det aldrig fel att också titta på mer etablerade konstnärer, som amerikanska Jenny Holzer.

Ed Fornieles

Vem har Östermalms bästa konstsamling?
– På pappret måste jag säga Per och Lena Josefsson. En lite yngre och intressant tänkande samlare är Jonathan Hirschfeld (grundare av skomärket Eytys), han har fin konst.

HEART LINE, Belenius, Ulrikagatan 13

Close