Close

Brutal skönhet i Villastaden

Det brutalistiska betongblocket på Floragatan ritades som ambassadbyggnad och huserar numera vår största modesuccé.

Text: Oskar Hammarkrantz

Mitt i den eleganta Villastaden finns en byggnad som verkligen sticker ut – den tio våningar höga och brutalistiska skapelsen på Floragatan 13, som ursprungligen uppfördes som Tjeckoslovakiens ambassad och stod färdig 1972.

– Huset är ett typiskt exempel på vad som brukar kallas öststatsbrutalism eller betongbrutalism. Samtidigt är det elegantare i detaljerna och mer precist än liknande byggnader, säger arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Fasaden består av gjuten betong och specialbränt brunt tegel.

– Byggnaden är väldigt radikal i sin form. Den påminner lite om en skulptur där den står på sin sockel. Även om fastigheten bryter av mot de gamla villorna på Floragatan passar den in genom att snacka med dem, säger Martin Rörby.

Förutom ambassadfunktioner fanns bland annat biograf, tvättstuga, garage och gym i lokalerna. Två våningsplan bestod av personalbostäder. Taket belamrades av en mindre skog av antenner, sannolikt för spaning och underrättelse av olika slag.

Huset är ritat av den tjeckiske arkitekten Jan Bočan, ett tämligen obekant namn i Sverige men han har prisats för utformningen av den numera slovakiska ambassaden i London och var även delaktig i skapandet av Centralstationen i Prag och Operahuset i London.

Sedan 2020 har den svenska modesuccén Acne Studios sitt huvudkontor här.

Bočan var bara 30 år gammal när han ritade Floragatan 13, som sägs vara hans personliga favoritbyggnad. Han tog sig an uppdraget som ett slags allkonstverk genom att även rita merparten av möblerna och inredningen. Fåtöljerna och borden i böjträ tillverkades av den anrika tillverkaren Thonet, efter Bočans ritningar.

Arkitekten Magnus Tengblad berättar i Svenska Dagbladet att Bočan inte ritade så mycket möbler annars. ”Han ursäktade sig: ’Jag kunde inget om ergonomi, men jag tyckte att de var vackra!’ Han hade rätt. De är inte bekväma. Men de är vackra som skulpturer.”

När Tjeckoslovakien upplöstes 1993 och delades i två, tog tjeckiska ambassaden över lokalerna. De flyttade senare till en byggnad på Villagatan, medan Slovakiens ambassad numera huserar på Arsenalsgatan.

Lite ironiskt blev följden att detta paradexempel på socialistisk arkitektur, som förmodligen även fungerat som spioncentral, senare togs över av pr-byrån Kreab, vars grundare varit tongivande inom Moderaterna.

Sedan 2020 har den svenska modesuccén Acne Studios sitt huvudkontor här. De översta våningarna rymmer kontor och ateljéer medan entréplanet och källarvåningarna utformats för socialiserande. Jonny Johansson, grundare och kreativ chef: ”Jag ville att modets ådror skulle pulsera genom byggnaden, att det skulle bli en experimentell plats som fångar känslan av att ständigt röra sig framåt.”

Close