Close

Blomsterfest på Skansen

Mästerfloristen Johan Munter pyntar Skogaholms herrgård med säsongens finaste blommor.

Under kommande två helger arrangerar Skansen sina uppskattade trädgårdsdagar. I år har floristen Johan Munter fått i uppdrag att fylla sex av rummen i Skogaholms herrgård med en blomsterutställning.

– Det är ett hedersuppdrag och känns jättekul att få göra detta, säger Johan Munter.

Inspirationen har han hämtat från rummens olika färger, former och funktion.

– Det rummen har gemensamt är säsongens finaste blommor; pingstliljor, gullvivor, liljekonvalj och tulpaner. Just tulpaner finns inte kvar att köpa i butik längre, men det är nu i maj de är som allra vackrast i trädgårdarna.

Ett av rummens pryds av flera kungliga porträtt och ett kungligt byst – hämtade ur Skansens samlingar från 1700-talet. Ett annat rum är inspirerat av orienten och ska pyntas med japanska ceriseröda pioner.

Har du något favoritrum?

– Ett är den stora salen, där kommer det vara en riktig blomsterfest med dansande gula blommor. Men även det vackra gröna sovrummet, där jag har spunnit vidare på sovrumsmiljön med en kudde fylld av växande och väldoftande liljekonvaljer.

Skogaholms herrgård ligger i anslutning till Sollidenscenen, med utsikt över hela Stockholm. I en del av rummen kan man kliva in, medan man i andra bara tittar in.

– Det är ett stort jobb att få alla blommor lagom perfekta, och placera dem i den extremt känsliga miljön utan att något skadas.

Vad gäller ljuset har Johan låtit det naturliga få ta plats.

– Jag har valt att inte ha någon extra ljussättning. När man kliver in i herrgården ska det kännas som att resa tillbaka i tiden.

Blomsterutställningen ”Blomster i hänryckningens tid” visas under Trädgårdsdagar på Skansen helgerna 18–19 maj och 25–26 maj.

Foto: Skansen
Text: Johanna Jansson

Close