Close

Ett Hem växer och välkomnar flera

Det exklusiva boutiquehotellet Ett Hem i Lärkstaden på Östermalm expanderar och införlivar de två grannhusen på Sköldungagatan i sin unika värld. Ett Hem är långt ifrån hur vi är vana att hotell brukar vara. Ett Hem är ja, ett hem. Känslan är att vara hemma hos någon, men med all tänkbar service man kan önska sig och lite till. Atmosfären är avslappnad och samtidigt utsökt elegant och man befinner sig i en familjär och omhändertagande miljö.

Hjärnan och visionären bakom konceptet är ägaren Jeanette Mix. 2007 reste Jeanette Mix till London och klev in i studion hos den internationellt erkända brittiska designern Ilse Crawford. Jeanette tog Ilse Crawford med storm med sina idéer och framtidstankar om det futurala hotellet och Ilse blev överrumplad av Jeanettes energi, övertygelse och entusiasm. Wow är det bästa ordet Ilse kommer på när hon ska beskriva deras första möte. Jeanette beskrev med ivrig inlevelse att den största lyxen är känslan av att komma hem. Så just den känslan ville hon förmedla i sitt hotell till den medvetna, beresta resenären. Ilse Crawford såg det spännande och intressanta i Jeanettes kreativa idéer och de bestämde sig för att jobba ihop. Ett Hem öppnade 2012 på Sköldungagatan No. 2 och nu, när det är 10 års jubileum, utökas Ett Hem till grannfastigheten No. 4 och under hösten så öppnas även No. 6.

– Vi är väldigt glada över att expandera för nu har vi möjlighet att ge plats åt fler stockholmare, berättar Jeanette Mix stolt. Tidigare var vi tvungna att säga nej till många förfrågningar, för vi behövde prioritera boende gäster. Vi kunde därmed inte möta efterfrågan från lokalt håll.

Interiören och atmosfären i No. 4 och No. 6 följer samma tydliga känsla av ett tidlöst skandinaviskt hem med internationell prägel som No. 2. Möbler, tyger, design och konst – varje detalj är med största omsorg utvald och har passerat Jeanettes och Ilses nålsöga. Helheten är personlig för kända design och möbelklassiker står sida vid sida med egendesignade möbler och plastspecifik konst skapad för Ett Hem. Hotellet rymmer ett flertal sociala ytor för avslappnat umgänge där alla slår sig ner och det skapas informella möten vilket bidrar till den familjära känslan. På entréplan finns Ett Hems kontor som är ett öppet rum där även gästerna är välkomna att sätta sig och jobba. Måltiderna äts i det stora hemtrevliga köket som är så långt ifrån en stel hotellrestaurang man kan komma. Gästerna sitter många gånger vid gemensamma bord och det uppstår spännande samtal. Det är som att vara hembjuden till en vän.

– Men, det har uppstått missförstånd, skrattar Helena Lundqvist som är driftchef. En gång hade vi en arg amerikan som skrek och undrade vad det var för ett förbannat hostel han hade hamnat på. Han stannade sedan en längre tid och är numera en frekvent återkommande gäst.

De tre tegelbyggnaderna som ingår i Ett Hem binds samman av den lummiga trädgårdens blommor och växter och har genomgått en omfattande och samtidigt varsam renovering. De K-märkta husen som är byggda i början av 1900-talet erbjuder en enastående vacker inramning som har förvaltats väl.  

– Jag har tänkt på tre ting – byggnaderna, närmiljön, Stockholm- när jag har designat och jobbat med inredningen, förklarar Ilse Crawford ägare och kreativ chef på Studioilse. Så långt som det har varit möjligt har vi försökt återställa husen till originalet.

Ett Hem har 22 gästrum och kommer öppna 3 paradvåningar för långtidsboende under vintern. Jeanette Mix har länge haft en dröm om att utöka Ett Hem för att ge mer plats åt musik, konst och litteratur. En vision som nu realiseras och vi kan se fram emot ett mer kulturellt och livligt Ett Hem som kommer ge plats åt keramiker, botaniker, författare och konstnärer och det planeras för kulturaftnar. Det stora köket tar emot större sällskap och det finns även plats på balkongen, i trädgården och i växthuset.

Och så namnet – Ett Hem. Ett genialiskt namn som sammanfattar essensen och sticker ut hakan på den internationella arenan genom att vara på svenska. Det var Ilse Crawford som föreslog namnet, skrattar Jeanette. Ilse som inte ens pratar svenska. Ilse blev inspirerad av Carl Larssons bok om hans hem, som heter Ett Hem. Och det bästa är att vi är just det, ett hem. Hela vårt DNA och värdegrund bottnar i det.

Close