Close

Konsthösten på Galleri Flach

Thomas Karlsson på Galleri Flach.

Galleri Flach fördjupar sitt samarbete med konstrådgivaren och Lord Arts grundare Kerstin Lord och bjuder på en spännande konsthöst i nya lokaler på Karlavägen 9.

I ett av de vackra tegelhusen längst upp på Karlavägen har några av Stockholms största gallerier huserat i många år. Först ut var Gerhard De Geer som var den som förvandlade Jarla Partilager till galleri, därefter tog Galleri Lars Bohman över och slutligen det finländska Galleri Forsblom som stängde under pandemin. Många i konstbranschen funderade vad som skulle hända i en av Stockholms vackraste gallerilokaler. Samtidigt gick ägarna till Galleri Flach, ett anrikt galleri som James Flach grundade 1999 med sin partner Eva-Lotta Holm, och funderade hur de skulle fortsätta sin verksamhet efter att de sagt upp sina lokaler i Konstakademien på Fredsgatan. Saker föll på plats efter att Galleri Flach gjort några pop-up-utställningar i de storslagna gallerilokalerna på Karlavägen 9, där de sedan bestämde sig för att stanna. Strax efteråt bjöd Galleri Flach in Kerstin Lord som gästcurator. Kerstin Lord driver konstföretaget Lord Art och har en bakgrund som intendent på Åmells Konsthandel och är vd på Galleri GSA.

Kerstin Lord.

Nu har Galleri Flach och Kerstin Lord fördjupat sitt samarbete och skapat ett spännande utställningsprogram till hösten. De första konstnärerna att ställa ut är Helene Schmitz och Kristina Bength ”Studies in Falling ” och ”Inverse Horizons”. Två helt olika praktiker samsas här – fotografi och akvarellmåleri. Men utställningarna har flera anknytningspunkter. Helene Schmitz visar undersköna landskapsbilder från ön Mön i Danmark, där man försöker skydda stränderna från erosionen med hjälp av cementblock som gjorts av kalkstenen på ön och som i sin tur bidrar till just utsläpp och erosion. Kristina Bength har samtidigt sökt i arkiven efter fotografi från hembygden i Dalarna som hon därefter gestaltat med precision och skapat finstämda och underfundiga akvarellmålningar runt skogens vokabulär.
Senare i höst kommer galleri Flach visa fotografier av Maria Friberg, som
samtidigt är aktuell med en utställning på Thielska galleriet och konstnären Martin Ålund. Därefter visas grafik av den numera internationella superstjärnan Andreas Eriksson.

Close