Close

”Jag har alltid känt mig som en underdog”

Konstnären Jesper Waldersten har alltid gått sin egen väg. Nu är han aktuell med en ny – och väldigt mörk – utställning på galleriet CFHILL.

Foto: @CFHILL. Text: Tom Cehlin Magnusson

Om en svartkonstnär använder sig av mörkret för att betvinga sin omgivning så är Jesper Waldersten ett slags inverterad variant: han använder korpar, ihåliga kranium och deformerade skräckgestalter för att hitta ljuset.

– Det är en ganska dov utställning. Jag är ju lite känd för att använda mycket svart. Nu har jag försökt att dra ner på det svarta och i stället använda mig mer av det mörka.

Han skrattar.
– Det är svårare än man tror att smutsa ner sig och ändå lyckas få in lite ljus.

Jesper Walderstens nya utställning, ”Slutet är fantastiskt!” öppnar den 15 februari på CFHILL.

– Måleriet kan liknas med en form av undermedveten ström som rinner genom kroppen, intellektet är bortkopplat – det är lite som att drömma. Och ingen vill lyssna på ens drömmar, säger han och skrattar.

– När signaturen sitter där på målningen, då är det en dröm som det går att berätta om. Då är den tillräckligt intressant. Det är därför titlarna blir viktiga. Måleriet är en ständig resa medan de färdigställda verken är en plats. Jag älskar resan.

Efter att ha inlett karriären som illustratör på Dagens Nyheter har Jesper Waldersten kommit att röra sig mellan olika uttryck, discipliner och penslar. Han har gjort en bok med rockbandet Kent, arbetat med regissören Tomas Alfredson kring en nyinspelning av Bröderna Lejonhjärta och gjort videoprojektioner åt Madonna. I den nya utställningen återvänder han till oljefärgerna, tillsammans med en stor bronsskulptur.

– För mig består den kreativa processen av en hel rad olika temperament. Olja, bläck, penna eller skrivmaskin, foto, dans eller skulptur. Kombinationerna är oändliga. Jag älskar tidlösheten i måleriet, flytet, rörelsen. Jag vill inte avsluta. Ofta så förstör jag för mig själv bara för att få mer tid med motiven.

Han hoppade av skolan efter högstadiet, fick jobb på ett serietidningsförlag via sin bildlärare innan han några år senare snackade sig in i reklambranschen, där han på bara några år arbetade sig upp till en roll som art director som han lämnade bakom sig för att i stället illustrera under flera år för Dagens Nyheter. Nästan 30 år senare är han en av landets mest älskade konstnärer.

– Jag har gått en så konstig väg. Jag har fått erövra saker för mig själv, har ofta känt mig som en underdog, lite skev, aningen vid sidan om. Jag ser nu att det har varit en teknik i sig, lika viktigt som en pensel och en oljetub.

Jesper Walderstens utställning ”Slutet är fantastiskt!” visas på CFHILL 15 februari — 15 mars.

Close