Close

Leran i fokus på Östermalms nya drejstudio

På Grevgatan 16 står kreativitet, lust och lera i fokus. Här hittar vi nämligen drejstudion Leran som lockar såväl amatörer som proffs till att skapa efter egen förmåga och framför allt – så långt det går vila från prestationer och vardagskrav. Vi har pratat med grundaren Fanny Matsson som hälsar alla välkomna till studion på Östermalm.

Hej Fanny! Vilka är ni som har grundat Leran?
– Jag fick en idé om en drejstudio sommaren 2022 och tänkte att ingen kunde vara en bättre parhäst än Åsa Sånemyr. Hon nappade och redan i januari 2023 öppnade vi Leran. Jag har en bakgrund som inköpare och produktutvecklare inom både mode och inredning. Åsa är företagsledare från vitt skilda branscher.

Keramik och drejning har blivit väldigt populärt på senare år – hur började det och vad är det som lockar?
– Jag tror att det beror på flera saker, men kanske framför allt på att de flesta inte har jobb där man arbetar med händerna. Att helt fokusera på leran i händerna ger ett nästan meditativt tillstånd. Det ger ett lugn och en chans att vara kreativ på egna villkor helt utan krav på prestation.

Hur har intresset varit på Östermalm och vem är den typiske deltagaren?
– Vi ser ett stort intresse och tror att de flesta på Östermalm gärna ser fler originella butiker eller verksamheter som Leran för en mer livfull och varierad stadsbild.

De två grundarna Åsa Sånemyr tv och Fanny Matsson.

Vad är nyckeln till att bli en hejare på drejning?
– Öva, öva, öva och inte bli alltför frustrerad över att det kanske inte alltid blir precis som man tänkt sig. Jag som den relativa nybörjare blir glad bara det går framåt och är tacksam över vad det än visar sig bli.

Om man aldrig drejat tidigare men är nyfiken – hur bär man sig då åt för att få lära sig mer om drejning hos er?
– På leran.se finns hela vårt utbud av kurser i både drejning samt kurs i blandteknik där man förutom drejning även provar tumning och ringling och kavling. Det finns dag- kväll- samt helgkurser.

Vilka keramiker – svenska som internationella – tycker ni att man ska hålla ögonen på?
– Det finns så många som upptäckt leran och förutom de mer typiska som @Tortus eller @Gabriel_Tetrev så tycker vi det är kul med en mer atypisk person som Seth Rogen (@sethrogen) som är helt okonventionell i vad han hittar på med leran. Vi gillar även många svenska som tex @emeliethornadtsson och @harsyran_ med deras organiska former.

Hur bör man inleda sitt skapande – med en vas, kopp, kruka?
– Igen, man ska vara glad för vad leran väljer att bli de första gångerna man drejar, allt blir personligt och när det glaserats blir det alldeles underbart.

Close