Close

Marie-Louise Ekman runt halsen

Appletrees firar tioårsjubileum genom att släppa en exklusiv kollektion sidenscarves i samarbete med konstnären Marie-Louise Ekman.

Svenska Appletrees firar tio-årsjubileum genom att släppa en exklusiv kollektion sidenscarves i samarbete med konstnären Marie-Louise Ekman.

– Marie-Louise är en kund och i butiken förra våren frågade hon mig vad vi hade för visioner, berättar Appletrees-grundaren Charles Murray. Jag nämnde att vi gärna skulle göra samarbeten och att drömmen skulle vara att få göra det med någon som henne. Det blev startpunkten.

Tillsammans valde de ut sju verk – ­ föreställande allt från fåglar och apor till blixtar och äppelträd – som numera alltså pryder Appletrees populära scarves.

– Jag vill passa på att nämna Max Olofsson, konstnär och digital specialist, som digitaliserat Marie-Louise konst och med sin fina fingertoppskänsla gjort verken unika för oss.

Vad är det du gillar med Marie-Louise Ekman som konstnär?

– Allt! Hon har sådan otrolig bredd och hennes konst är ärlig, naken och lekfull. Den handlar om livet och hon lyckas alltid kombinera humor med allvar.

Silkesjalarna är framtagna vid Comosjön i Italien och mötet mellan mode och konst är i det här fallet synnerligen lyckat.

Appletrees firar alltså tio år. Vad är du mest stolt över?

– Att vi hållit löftet vi gav när vi lanserade: att aldrig någonsin kompromissa med kvaliteten. Det är så lätt att hamna där, framför allt när man går igenom svårare perioder, som en pandemi. För oss handlar kvalitet inte bara om bomull eller sidentråd, utan om människorna i fabriken: att de har vettiga semestertider, schysta löner och möjlighet till ett bra liv. Det är jag stolt över, säger Charles Murray.

Slutligen, ge mitt ett personligt Östermalmstips.

– Den gratinerade gödkalven på Brasserie Godot. Jag tror de haft den på menyn sen de öppnade och jag beställer den varje gång. Om jag ska tipsa om något strax utanför Östermalm blir det Rolfs hav, en riktig pärla. Deras kammusslor ”parmesangratinerade á la Wedholm” är ren magi. 

appletrees.se, Artillerigatan 29

Text: Hugo Rehnberg

Close