Close

”Rosendals Trädgård: En plats för hållbarhet och njutning”

Rosendals Trädgård bjuder in till en härlig sommar i ny skrud.

Vd Tin-Tin Jersild.

Stiftelsen Rosendals Trädgård har just invigt första delen i sin största satsning någonsin. Tin-Tin Jersild, är inne på sitt 14:e år som vd för stiftelsen.

– Jag har bakgrund från näringslivet men skolade om mig till biodynamisk trädgårdsmästare och gjorde min praktik här på Rosendals Trädgård. Lyckan var gjord när tjänsten som vd utlystes under studietiden. Tillsammans med vår hyresvärd Kungliga Djurgårdens förvaltning har vi tagit fram en masterplan för utveckling av platsen.

Den första av flera etapper, som innebär två helt nya byggnader i trä signerade Jorden Arkitekter är nu färdigställda, därtill har ett av de gamla växthusen helrenoverats.

– Äntligen har vi fått vinterbonade lokaler med nytt kök och servering. Växthuset har fått isoleringsglas, för att funka alla årstider. Vi har också gjort ett nytt välkomnande trädgårdsrum utanför entrédörrarna med ny terrass och uteservering.

Även gastronomin har vässats ytterligare med Paul Svensson som ny gastronomisk ledare, och Jonas Bolling, tidigare från Restaurang Portal, som mat- och dryckesansvarig.

– Man kommer känna igen sig i måltidsupplevelsen, men vi kommer bli tydligare i hur vi kan inspirera till en cirkulär matkultur, och allt som platsen erbjuder oss i sina unika säsonger.

Vad är på gång i sommar?
– 2 juli öppnar vi Herbarium – vår sommarbar med utekök och vedugn som har öppet kvällstid tisdag till fredag till mitten av augusti. I år med tonvikt på dryck och spännande gästspel. Och i slutet av juli öppnar vi vårt självplock av ekologiskt odlade snittblommor. Och så har vi alltid hållbara trädgårdstjänster.

Vad finns för trädgårdstjänster?
– Vi har ett helt team som jobbar med trädgårdstjänster – allt från trädgårdsdesign till anläggning, plantering, skötsel och underhåll. Våra kunder är allt från privatpersoner till företag och bostadsrättsföreningar, främst i närområdet.

Jonas Bolling, Malin Skiöld, Paul Svensson och Tin-Tin Jersild.

Vilken kurs ska man satsa på?
– Vi erbjuder kurser inom trädgård och odling till mat och förädling. En favorit är kursen Hållbara Blomster där du får skörda och lära dig binda din egen bukett. En annan populär kurs är Fermentera – från skörd till tallrik, där du börjar i köksträdgården och avslutar i köket, helt linje med vår jord-till-bord-tanke och matfilosofi.

När är bästa tiden att besöka Rosendals Trädgård?
– Sommaren är ju förstås fantastiskt, men alla årstider har sin unika charm. Och nu med vinterbonade lokaler så kommer höst och jul bli magiska på Rosendal! Jag tipsar alla att komma hit en vardag, eller när solen inte skiner. Då får man trädgården mer för sig själv.

Rosendals Trädgård, Rosendalsvägen 38.

Text: Johanna Jansson
Foto: Rosendals Trädgård/Malin Mörner

Close