Close

Skomode med spansk passion

Henrik Berg, grundare av Morjas, om vårens hetaste skor och de tre vanligaste kundtyperna på Östermalm.

Svenska Morjas har gjort stor succé med sina handgjorda och kvalitativa herrskor. Under förra året öppnade de egen butik med kombinerat kafé på Humlegårdsgatan 19.

– Allt börjar i mötet mellan Spanien och Sverige. Kunderna kan vänta sig en kontrastrik upplevelse när de kommer hit, säger Morjasgrundaren Henrik Berg.

Kontrasterna genomsyrar det mesta på Morjas, från den digitala upplevelsen på hemsidan till den fysiska butiken och skorna i sig.   

– Vi vill ta den svenska designintegriteten, med fokus på detaljer, och applicera passionen som kan hittas runt Medelhavet. Det får inte bli för mycket ’less is more’.

Henrik Berg. Foto: Pressbild

Henrik Bergs framgångssaga med Morjas inleddes sommaren 2017.

– Då var både lager och kontor hemma i min lägenhet. Men jag fick en väldigt fin start och sålde slut på bara tre-fyra dagar.

Ökad efterfrågan i kombination med att vilja uttrycka sig i fysisk form, gjorde det lägligt att öppna upp butiken.

– När vi skulle hitta lokal var Östermalm givet. Det är här många av våra kunder arbetar, rör sig eller bor.

Vem är den typiska kunden på Östermalm?
– Det finns tre olika. Den första är kunden som arbetar inom till exempel finans eller fastigheter, och bär våra skor i vardagen. Andra är den medvetna kunden som uttrycker sig i sitt sätt att klä sig. Den tredje är kunden som är påläst och letar efter den högsta skokvalitén.

Butiken på Humlegårdsgatan är uppdelad i olika rum. Vardagsrummet har fokus på den permanenta kollektionen. I galleriet hittar vi de mer säsongsbetonade produkterna. Längst in ligger kafét, ett litet kryp-in där man kan ta en kaffe eller den spanska mackan ’Pan Con Tomate’.

­– Oavsett vilket rum man befinner sig i ska det vara klassiskt och tilltalande, men inte stelt. Det gäller allt från personal till musik och doft. 

The Ivy Loafer Black Calf

Vad ser du för skotrender i vår?

– Mycket loafers i säsongsbetonade material och färger – vår pennyloafer i ofodrad mocka är väldigt populär. Vi ser också espadrillos. För att bredda användningsområdet har vi gjort en exklusiv variant i mocka och med högre sula. Vi släpper även en båtsko i läder, canvassneakers i olika färger, nya bälten och en driving shoe, en sorts mockasin med dubbar som har sitt ursprung inom motorsport.

The Penny Loafer Unlined Sand Suede

Vilka skor ska man satsa på till student eller bröllop?

– Till våren och sommarens festligheter tycker jag att man ska börja med en svart pennyloafer, eller en klassisk svart snörad sko. Men om klädkoden är ljus kostym, vilket det ofta kan vara på bröllop, rekommenderar vi en loafer i brun mocka.

Text: Johanna Jansson

Close