Close

3 Östermalmsbor bjuder på sina bästa jultips

De flesta av oss kommer att vara hemma över jul i år och ingenting är sig riktigt likt. Men det går alldeles utmärkt att hitta såväl julstämningen som ledighetens välbehövliga rekreation här i kvarteret. Vi frågade tre Östermalmsbor om hur hemmajulen firas på bästa sätt.

TOMMY MYLLYMÄKI

Hur kommer ni att fira jul i år?
– Vi vet ännu inte hur det blir exakt, men enligt restriktioner så blir det med den närmaste familjen, troligen i Södermanland.

Vad betyder julen för dig?
– Julen är en familjehögtid för mig, man träffar sina nära och kära och umgås. Jag försöker också att varva ned och verkligen vara ledig.

Vad på julbordet kan du inte vara utan?
– För mig är sillen viktigast, en bra gravad lax. Julskinka – nygriljerad – har senaste åren smugit tillbaka som en favorit. Sedan älskar vi ris à la Malta och småländsk ostkaka. 

Har du någon egen ”hemmagjord specialare” till bordet?
– Jag har ingen egen specialare, men jag brukar göra en Lallerstedtare till julbordet på jobbet – böckling med senapssås, lök, rödbeta och kapris varvat i en form.

Tips på goda drycker?
– Några olika typer av öl och sen gillar jag smakrika och täta rödviner till julen. Ett glas portvin eller Madeira uppskattar jag också.

I vilka affärer på Östermalm handlar du inför julen?
– Vi handlar i de affärer som ligger i närheten av där vi bor, Stockholms Matmarknad och Saluhallen.

 När brukar ni pynta julgranen?
– Vi gör det någon vecka före jul. Vi gillar inte att ha kvar julen längre än till precis efter nyår.

Tips på bra julklappar! 
– En bra bok. Ett tidlöst ting med bra funktion, något som man alltid behöver och som inte går sönder i första taget, till exempel en kökskniv eller gjutjärnspanna om man talar köksprylar. Nu säljs inte så mycket musik över disk idag men jag skulle bli glad över en lång välkomponerad spellista av någon som vet vad jag uppskattar.

Härliga saker man kan göra på Östermalm under julledigheten?
– En löptur/promenad runt Djurgården och nyårsmiddag på Aira!

 Kommer du köra ett löparvarv på julafton?
– Jag kommer nog att springa på julafton, ja.

Vem vill du önska en riktigt god jul?
– Jag vill önska alla en riktigt god och glad jul! Nu i pandemitider har de flesta mycket tid till att njuta av riktigt god vällagad julmat och det hoppas jag alla gör.

NATHALIE SCHUTERMAN

I år blir julen lite annorlunda. Hur kommer du fira jul i år?
– Jag kommer att fira julen med mina barn och deras respektive. Vi kommer att börja med lunch på Operakällaren på julafton. I jul kommer jag arbeta mycket med alla design- och ”start up” -projekt. Jag känner passionerat för våra idéer och älskar att sitta och tänka ut designs och drömma om fina tyger, smycken, skor och vårat nya beautyprojekt. Jag behöver få lugn och stillhet för att tänka, så jag hoppas på många dagar till det.

Vad betyder julen för dig?
– Jag älskar julen som står för detaljpyntning och supermycket mys och värme, mycket ljus och goda dofter som gran, kanel och kryddofter. Halva min familj är judisk och firar inte jul, men jag passar på att ösa på och vältra mig i mammas arv för denna tid.

Vad på julbordet kan du inte vara utan?
– Gravad lax, skagenröra, löjrom från Lisa Elmqvist Sedan älskar jag ostarna som jag väljer ut på Androuet. På julbordet måste det även finnas alla klassiker såsom viltköttbullar, prinskorvar och revbensspjäll. Jag köper alltid en julkorv från Segers i hallen som det bara är jag i familjen som tycker om, ett smakminne från mina barndoms jular i Norrland. 

Har du någon egen ”hemmagjord specialare” till bordet?
– Jag brukar göra en saffranskrans med mandelmassa i mitten till glöggen.

Har du redan tänkt ut på vad du ska ha på dig?
– Jag fick precis veta av kidsen att vi ska anstränga oss ordentligt! Blir lite stressad då alla mina kläder/klänningar är nedpackade …  Måste nog designa en fabolous klänning själv fort som attan!

Vad är en trevlig klädsel på julafton? 
– Det får man bestämma inom familjen. En jul ville Chloe att vi skulle ha julfiguroveroller på oss, så då hade vi det. Annars är det ju trevligt om man klär upp sig lite för festligheten. 

I vilka affärer på Östermalm handlar du inför julen?
– Mat i Saluhallen och Androuet. Pynt på Svenskt Tenn och i år har det funnits fina saker på Nordiska Galleriet.

När brukar du köpa hem julgranen?
– Älskar granen och har samlat julgranspynt i hela livet …  Det är en sån känsla att gå upp på morgonen till en tänd gran … Jag brukar också ligga under granen och titta upp på mitt pynt och känna doften av gran. 

Är du en sådan som börjar julpynta en månad före jul?
– Jajemen.

Tips på 3 bra julklappar? 
– En upplevelse
– Ett bidrag till djur som lider
– En Cashmeretröja från Nathalie Schuterman

Tips på härliga saker man kan göra på Östermalm under julledigheten?
– Spa på Grand Hotel
– Promenader runt Djurgården
– Långlunch eller te på Hotel Diplomat

Om vi inte hade haft Covid 19 i världen just nu så skulle jag tipsa om kultur, teater, museer osv, men nu blir det hemmatips istället.
– Reflektera
– Träna
– Mindfulness
– Baka
– Läsa
– Börja på ett hantverk

Vilka vill du önska en riktigt god jul?
– Självklart alla som kämpar i sjukvården. Alla maskrosbarn som får utstå röriga och traumatiska jular. Alla stackare som ligger nedbäddade i Covid på julafton.

PER SCHLINGMANN

Hur kommer ni att fira jul i år?
– Den blir rejält annorlunda, eftersom vi alltid brukar åka till varmare breddgrader. Då har vi firat låtsas-julafton en helg i december. Men i år blir det jul och nyår i Stockholm med några dagar däremellan på Gotland. Det blir härligt också!

Vad betyder julen för dig?
– Jag älskar stämningen när Sverige går mot jul och själva jul betyder vila, men också umgänge, god mat och dryck.

Vad på julbordet kan du inte vara utan?
– Jag är skaldjursälskare och smyger alltid in en hel del därifrån på julbordet beroende på säsong. Löjrom och Skagen är ett minimum.

Har du någon egen ”hemmagjord specialare” till bordet?
– Jag har ännu inte hittat rätten som kvalificerar in. Men i år har vi en riktig flytande specialare. I somras plockade jag hundratals smultron på Furillen på Gotland som jag sedan använde för att göra likör. Det blev en flaska och den ska vi dricka på julafton. Förhoppningen är att vi i doft och smak ska återuppleva sommaren 2020.

Tips på goda drycker!
– Öl hör naturligtvis julbordet till och för min del blir det Wisby Lager. Om man bortser från själva julbordet så är goda röda viner ett måste, gärna Chianti. Sedan måste jag naturligtvis rekommendera den rökiga ginen som jag själv utvecklat med mina vänner Lili Assefa och Karl Ljung tillsammans med Snälleröds destilleri. Den finns i Systembolagets beställningssortiment (82128) och är naturligtvis också en perfekt julklapp.

I vilka affärer på Östermalm handlar du inför julen?
– Ojoj, svårt. Men naturligtvis hos bokhandlarna. Det blir också garanterat några besök på Östermalmshallen.

När brukar ni bära hem julgranen?
– Eftersom vi firat tidig jul har det definitivt blivit minst en veckan före julafton. Så blir det nog i år också. Jag tror att julen kommer att börja tidigare i år och spela en viktigare roll än tidigare.

Är du en sådan som börjar julpynta en månad före jul?
– Kanske inte jag och kanske inte en hel månad, men min familj är nog mer inne på detta än jag.

Tips på 3 bra julklappar? 
Min och Karl Ljungs bok Familjen Morelli så klart! Det är en gastronomisk feelgood-roman och när vi inte kan resa på riktigt så får vi göra det i fantasin. Kanske i ett paket med en flaska Chianti Classico? Boken är för övrigt aktuell just nu som nominerad till Adlibris-priset i kategorin Årets feelgood. Och så naturligtvis vår gin Smoky. En trevlig present är en flaska kombinerad med några flaskor bra tonic som bland annat finns på Sabis i Fältöversten, några citroner och en gurka. Då blir det ett härligt GT-kit.

Till sist tycker jag att presentkort på någon av stadsdelens restauranger passar speciellt bra i år. Krogarna går på knäna och vi måste se till att stödja dem.

Om det blir en julklapp eller inte, men jag tycker att vi alla också ska passa på att bidra till de som har det svårt. Jag är själv engagerad i SOS Barnbyar så dit kommer jag att skänka en slant också. Det tycker jag att alla som kan ska göra.

Vilka vill du önska en riktigt god jul?
– Alla som har det tufft. Barn har alltid legat mig varmt om hjärtat, tänk på att ingen väljer sina föräldrar. Men i år vill jag naturligtvis också önska alla hjältar i vården en särskilt god jul!

Close