Close

5 min med … Charlotta Zetterström

Charlotta Zetterström är kardemummabullarnas okrönta drottning som tillsammans med sin man David välsignat världen med Fabrique. Hon trivs på sitt Östermalm, äter pizza från Italian Cousins till lunch och åker gärna skridskor i skymningen med barnen på Skansen.

En gång för alla – vad är hemligheten bakom Fabriques ljuvliga kardemummabullar?
– Mycket smör, mycket socker, grovt mortlad kardemumma och riktigt bra mjöl. Voila!!

Vad har ni på gång just nu? Några nyheter i sortimentet till exempel?
– Vi ska börja med pizza på kvällarna på Fabrique Humlegårdsgatan. Vi har ju pizza på kvällen på vårt sommarbageri på Gotland, Rute stenugnsbageri, som är mycket uppskattat. Den kommer vi börja servera – eller om man vill ta med hem – efter 17 på kvällarna. Så spännande!

Mycket smör, socker, kardemumma och ett bra mjöl så blir kardemummabullarna på Fabrique fulländade.

Vad av allt du gjort senaste året är du mest stolt över?
– Vi har kunnat parera covidkrisen och räddat nästan samtliga våra anställda. För oss var det verkligen en kris när alla försvann från stan över en natt. Men tack vare alla våra fina stammisar och att vi har kunnat fördela bemanningen på ett annat sätt så har nästan alla hos oss kvar sina jobb och kan fortsätta bidra till samhällsekonomin.

Vilken tv-serie följer du just nu?
– Jag är hopplös på tv-serier. Svårt att få tid till det. Tror jag är 15 år för sen på bollen. Är så glad att jag av en slump såg ett avsnitt av ”Sommaren 85” häromdagen insåg att det var en tv-serie så jag kunde skryta lite om det för mina kompisar som tycker jag är värdelös på serier.

Var äter du helst middag på Östermalm?
– Vi bor i närheten av Eriks bakficka så där äter vi familjemiddag så ofta vi kan. Så mysig orörd och genuin inredning som fått vara kvar (jag blir så ledsen när alla krogar sönder-renoveras och ser likadana ut till slut) Underbar personal och mat.

Vad beställer du?
– Om det finns piggvar så jublar vi och beställer det till hela familjen. Bästa vi vet.

Vem är Östermalms mest stilsäkra person?
– Får jag säga min man David? Haha. Jag tycker han har fått till en snygg 40-årsstil.

Var tar du helst en fika?
– Ska jag skämmas om jag säger Fabrique? Jag tröttnar ju aldrig på vårt sortiment. Är sugen på något från oss jämt fortfarande efter 12 år. Idag ska jag ha möte där och äta vår mandelkaka. Längtar redan nu.

Vilken är din favoritgata/kvarter på Östermalm?
– Nybrogatan är ju för härlig. Blir alltid glad och inspirerad när jag kommer dit. Kommer hända så mycket kul där också med nytt hotell och nya restauranger.

Vilken är Östermalms mest underskattade plats?
– Jag älskar att åka skridskor med barnen på Skansen vintertid. Otroligt mysigt i skymningen när alla lampor är tända och man ser ut över hela stan.

Om du skulle öppna en butik eller restaurang. Vad skulle du öppna?
– Vi är stolta delägare i Italian Cousins som har tre ställen i stan. Det är kusinerna och matnördarna Davide och Enriqo från Reggio Emilia som startade det för några år sedan. Vi har alltid haft deras autentiska och genuina chark på pizzorna på Rute och blev förälskade i deras ställen så vi frågade dem om vi fick bli delägare. Jag äter deras melanzane alla parmegiana till lunch varje dag.

Om du skulle flytta någon annanstans på Östermalm. Vart skulle du flytta?
– Jag är ju väldigt hemmakär men det urbana på Nybrogatan lockar alltid.

Hur ser en perfekt lördag ut?
– David åker alltid till Fabriqe Humlegårdsgatan direkt på morgonen och snicksnackar med personalen där och tar hem frukostbröd till oss samt gör surdegsvåfflor som vi alla älskar. Om vi inte har någon fotbollscup så äter vi gärna lunch på stan med kompisar och sen något kul på kvällen.

Vad gör du i helgen?
– På fredag har vi en stor middag för 10 vuxna och 10 barn hemma. Då hjälper Italian Cousins oss med maten. Sen har vi cup på lördag med samling 08.00. Hjälp!! Vi har höstmarknad på Zetas (vi driver caféet där) så vi åker dit och ordnar lite både lördag och söndag. Sen Söndsgsmiddagsavslut på Italian Cousins Odengatan.

Ge oss ett tips!
– Ät mer bröd och bullar!!

Close