Close

5 minuter med Calle Carboni

Foto: Hanna Berg

När han inte sköter konsten på Svenska Brasserier eller jobbar med sin contentbyrå Dream Machine Studios flanerar Calle Carboni hemvant på Strandvägen – och kanske tar han ett otippat dopp vid Nybrokajen (!)

Handen på hjärtat – vilken är den mest Östermalmstypiska vanan du har?
– Ja, handen på hjärtat. Flanera på Strandvägen, känns Östermalmstypiskt och är en härlig ovana som jag har.

Vad ägnar du den största delen av din tid åt just nu?
– Konst i och med att jag älskar konsten och är konstansvarig för Svenska Brasserier, och Dream Machine Studios, en contentbyrå där jag är medgrundare. Vi skapar format och originalinnehåll åt varumärken. Det kan vara föreläsningsserier, livestream, poddar och videoserier och massa annat spännande. Oftast med populärkultur i fokus.

Var hittar man Östermalms bästa konst just nu?
– Oj vilken svår fråga, Katarina Löfströms verk, Fugue, som visas nu på Taverna Brillo är svårslaget. Jag måste slå ett slag för Jesper Nyrén som visas på Sturehof, och såklart en underbar utställning med Olle Halvars och Johan Barrett i Lilla Baren på Riche, de har tidigare visats var och en för sig, men det är första gången de gör något som en konstnärsduo. Utöver det älskar jag utställningen hemma hos Eva Livijn med Olle Norås, det är verkligen något extra när man får se konst i en så intim miljö. Ett annat sätt att uppleva konst är Misschiefs utställning där man får kliva in i ett antal pop-up-ateljéer, det är en bra känsla. Om man vill uppleva konst utomhus, passa på att beskåda Bigert & Bergströms strålande komet-skulptur, Space Seed, som nyligen landade utanför AIRA på Biskopsudden.

Vad av allt du gjort senaste året är du mest stolt över?
– Att jag startat Dream Machine Studios där vi bland annat har skapat Brillo Vox, en talarserie om konst en gång per månad på Taverna Brillo som snabbt blivit mycket omtyckt. Och att jag nu bemästrar att crawla såsom föregående talare, Daniel Lindström.

Vilken tv-serie/podcast följer du just nu som du vill rekommendera?
I Know This Much Is True, är den som jag sett senast som lämnade ett stort intryck. Mark Ruffalo gjorde en superinsats, jag fick tipset av Erik Magassa som nyligen ställde ut i Lilla Baren på Riche. Sen älskar jag We are Who We are. Mest för musiken, speciellt Time Will Tell med Blood Orange.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest stolt över?
– Ouff. Svår fråga. Jag tror att min obotliga optimism är något som jag kan vara stolt över, men den kan också ställa till det.

Vilket karaktärsdrag hos andra uppskattar du mest?
– Tydlighet och altruism?

Var äter du helst middag på Östermalm?
– Hemma, alltså oftast på Grevgatan, men hemma kan även vara på restauranger som känns lite som hemma, såsom Riche (som jag jobbat med i snart 20 år) och Taverna Brillo (där jag varit med och jobbat från start).

Vad beställer du?
– Senast jag var på Sturehof beställde jag ostron och pommes frites. Det blev en fantastisk fredagslunch på en uteservering som påminde om hösten i Paris.

Vem är Östermalms mest stilsäkra kvinna/man?
– Galleristen Marina Schiptjenko har en fantastisk stil alla dagar i veckan.

Favoritgata/kvarter på Östermalm?
– Strandvägen, oj vilken härlig gata, och den börjar bli mer och mer folkfylld, på ett bra sätt.

Om du skulle flytta någon annanstans på Östermalm, vart skulle du flytta?
– Folkrepubliken Kinas ambassad?

Hur ser en perfekt lördag ut?
– Just nu tänker jag att det vore fint att ha en hel lördag till att plocka oliver. Om det ska vara i närheten så älskar jag klipporna i skärgården, jag åker gärna ut mot Arholma.

Vad gör du i helgen?
– Jag ska på raclette-middag med familjen hos min frus bror och hans franska dam, jag tror jag kommer behöva springa en runda runt djurgården efter den (på söndag morgon).

Berätta en hemlis!
– Jag har relativt nyligen badat i Nybrokajen och jag gillade det.

Close