Close

5 minuter med Tua Asplund

Tua Asplund, vd, delägare och medgrundare av A House på Östermalm. I år vill hon drömma stort igen och börjar värdigt med att öppna A House Filmhuset. I övrigt äter Tua gärna piggvar på Bobonne, och sympatiserar starkt med Helen Billgrens tatuering.

Handen på hjärtat – vilken är den mest Östermalmstypiska vanan du har?
– Det är jämnt skägg mellan att läsa Dagens Industri och att nyttja privilegiet att promenera till jobbet.

Vad ägnar du din arbetstid åt just nu?
– Jag är med i advisory board för Navet Sthlm, en helt kvinnligt ägarstyrd byrå för formgivning och rumslig gestaltning av både privata hem och offentlig miljö. Jag har också engagemang i Gather Festival under 2021, en plattform, konferens och festival som liksom A House samlar kreativa näringar.

Vad händer på A House under våren?
– Det stora som händer är att vi är i full planering för att sätta igång A House Filmhuset, vår andra location. Precis som i starten av Arkitektskolan så utvecklar vi det med avstamp i befintlig gestaltning och platsidentitet samt med fokus på att levandegöra en intressant plats för kreativa näringar, bjuda in våra nätverk och bygga ett starkt community, denna gång för film och rörlig bild. På Arkitektskolan fokuserar vi på mat, mode, media, musik.

Vad av allt du gjort senaste året är du mest stolt över?
– Jag är mest stolt över A House team, fantastiskt engagerade individer som alla visat stort mod i att stå starka, bygga community och vara kulturbärare trots svåra utmanande tider. De är starkt samhällsengagerade och medvetna både när det gäller pandemin men också i strukturell problematik kring mångfald och jämställdhet där vi som community har ansvar och möjlighet att göra mycket mer. Jag är också väldigt stolt över att vi fått förtroendet att levandegöra Filmhuset, nyper mig i armen över att vi har möjlighet att expandera.

Vilken tv-serie/podcast följer du just nu som du vill rekommendera?
– Podcast är inte mitt media, zoomar ut rätt fort. Vad gäller rörligt: Tv-serien I May Destroy You – är det mest angelägna och nyskapande och helgjutna.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest stolt över?
– Min (oftast) uppskattade oförställda frankhet, en egenskap i rakt nedstigande led.

Vilket karaktärsdrag hos andra uppskattar du mest?
– Driv förankrat i patos med en stor dos integritet och en gnutta ödmjukhet.

Var äter du helst middag på Östermalm?
– Brasserie Bobonne på Storgatan. Krögarägd familjär hyperkunnig och stockkonservativ finfrasse som precis invigt både en intim bar och ett chambre separee vägg i vägg.

Vad beställer du?
– Vol-au-vent, piggvar, och vad som helst med Ingelas (ägarinnans) crème anglaise.

Vem är Östermalms mest stilsäkra kvinna/man?
– Helene Billgren, väldigt stilig kvinna. Framför allt speglar hennes tatuering en tid i livet där jag är just nu. Något vardagligt och genialiskt – en handlingslista.

Favoritgata/kvarter på Östermalm?
– Helt klart A House kvarter, spännande, växande i hjärtat av Östermalm med OMAKA, Mr Cake, Ett Hem, Loyal Gallery, Babette med flera och flera (ännu oannonserade) på gång.

Nyårslöften, eller kanske förhoppningar?
– Tillåta ett fritt flöde av tankar och börja drömma stort igen.

Hur ser en perfekt lördag ut?
– En lång frukost, yoga och att lusläsa tidningen – en utopi med en 2-åring så jag säger åka pulka med honom istället.

Vad gör du i helgen?
– Jag är isolerad med närmaste familjen i vår fjällstuga och njuter av rosa himmel, mängder med snö och -28 C …

Berätta en hemlis!
– Vi öppnar A house Filmhuset till hösten 2021 och det kommer att avslöjas många hemlisar under våren för de som väljer att följa oss på resan!

Close