Close

”Att sälja dödsbon kräver att man är lyhörd och ödmjuk”

Foto: David Thunander

27 år som fastighetsmäklare har gett Anne-Cathrine Arph stor
fingertoppskänsla.

Att sälja våningar åt dödsbon är inte alldeles okomplicerat. Under sina 27 år som licensierad fastighetsmäklare har Anne-Cathrine Arph hanterat bostadsförsäljningar åt ett hundratal dödsbon.
– Erfarenhet är alltid viktigt i vårt yrke, förklarar Anne-Cathrine Arph, men kanske särskilt när det handlar om dödsbon. De inblandade är ofta upprivna och det kan finnas viljor som drar åt olika håll. Då gäller det att vara lyhörd, gå varsamt fram och ha stor fingertoppskänsla.

Beter du dig annorlunda än vid en vanlig försäljning?
– Jag beter mig inte annorlunda men är nog mer eftertänksam än vanligt. Exempelvis: Hos äldre människor tenderar det ibland att bli lite övermöblerat. Men man får ändå inte kräva att de efterlevande ska kasta ut en massa soffor eller tavlor inför visningen. Ett liv har tagit slut och det är alltid sorgsamt. Normalt sett är barnen inblandade och kanske är det deras barndomshem som ska säljas. Man måste visa respekt.

Så hur gör du inför visningen?
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att visa upp ett klassiskt Östermalmshem som det är, även om det skulle vara omodernt och har renoveringsbehov. Många köpare tilltalas av att få göra om allt från början, så att säga. Är det fullständigt överbelamrat brukar jag föreslå att man rensar lite så att våningen kommer till sin fulla rätt. Ett annat alternativ är att plocka bort nästan allt möblemang, och kanske bara behålla en matta och en fåtölj i ett rum för att skapa en känsla. Öppna upp för köparnas fantasi.

Finns det dödsbon som är mer komplicerade än andra?
– Om dödsboet består av en efterlevande make och den avlidnes särkullsbarn tenderar det ibland att bli komplext. Från min sida handlar det då om att vara extremt tydlig. Bland annat genom att ge en så trovärdig värdering som möjligt och aldrig någonsin blåsa upp den och skapa orimliga förväntningar. Det slår bara tillbaka efteråt.

Några andra erfarenheter du gjort?
– Om dödsbodelägarna exempelvis är flera syskon brukar jag sätta mig med var och ett av dem, för att förstå samtliga viljor. Sen försöker jag få dem att utse ett syskon som får fullmakt av de andra att sköta affären. Att behöva prata med fyra personer vid varje bud, där exempelvis tre säger ja och en säger nej, riskerar att bli svårnavigerat.

Kan man få en kostnadsfri bostadsvärdering från er?
– Absolut, det kan man alltid få.

Vilken är dina bästa egenskaper som mäklare?
– Jag är lyhörd, erfaren och envis. Ruskigt envis. Vissa affärer tar tid, och de måste få ta tid, och då gäller det att orka ligga i och aldrig ge sig.Anne-Cathrine Arphs 3 Östermalmstips

Nordiska galleriet
För deras inspirerande mix av danskt 60-tal och nutida italienskt.

Coco & Carmen
Klassisk lunchrestaurang som numera även har öppet på kvällarna. Franskinspirerad meny i Tore Wretmans anda.

Pret â Porter
Multibrand av internationell klass för den modemedvetna kvinnan i alla
åldrar.

Close