Close

”Champagne passar perfekt ihop med korv och surkål”

På Spritmuseum pågår en utställning om högtidernas dryck: champagne. Inför nyår pratade vi med deras dryckesexpert Nadja Karlsson om vad som gäller i bubblornas land. 

Nadja i Champagne

Hur kom just champagne att bli den festligaste drycken?
– Många skäl, inte minst distriktets närhet till Frankrikes kulturella mittpunkt, Paris. Vilka konstnärer och författare från förra sekelskiftet har inte bott där? Sedan älskar vi bubblorna, ljudet när flaskan öppnas (och kanske sprutet).

Varför ger champagne en sådan upprymd berusning?
– Delvis finns det teorier om att bubblorna fördelas snabbare ut i kroppen och resulterar i en snabbare berusning, med det vet jag inte om det stämmer. Jag tror mer på känslan i det lyxiga att berusa sig på en dryck som har ett sådant rykkte. Den ultimata lyxdrycken.

Do’s and dont’s när det kommer till att öppna en champagneflaska?
– Inga svärd, jag är tråkig. Respektera drycken, misshandla den inte. Om ni absolut vill testa, bär handskar. Annars så är en handduk ett ypperligt hjälpmedel. Skruva bort metallgrimman och fatta ett tag kring korken, vrid flaskan medan ni håller stadigt i korken. Sakta glider korken upp med ett snyggt ljud.

Nyckelord att droppa för att framstå som expert på champagne? 
– ”Autolys”. Det syftar på processen då jästfällningen sakta bryts ned under lagringstiden. Det är då de riktigt komplexa smaktonerna uppstår – brödighet och äppeltoner till exempel.

Är brut är den torraste versionen av champagne?
– Njae, det finns faktiskt torrare varianter som kallas ”brut nature” eller ”dosage zero” då inget socker är tillsatt överhuvudtaget. Vill ni ha en riktigt söt variant, välj ”doux”, som innehåller mer än 50 gram socker per liter.

Är en billig champagne alltid bättre än ett mousserande vin?

– Nja blir svaret, rent generellt så håller champagne högre kvalitet på grund av dess unika terroir (jordmån, temperatur och läge). Men det finns andra ställen på vår planet som kan leverera hög standard. Jag höjer ett varningens finger för konkurrenterna Franciacorta och mousserande från Tasmanien.

Champagne i ett lite större glas frigör aromer

Ur vilka glas bör champagne drickas?
– Det beror det på vilken champagne du föredrar. Vissa standardchampagner funkar bäst i höga smala glas. En mer udda champagne som en fatjäst eller årgångsskumpa vill man kanske dricka ur en lite bredare öppning. Vissa aromer blir då tydligare. En bredare botten på glaset gör också att man kan rulla runt glaset i sina händer och frigöra flera aromer.

Är någon av de stora champagnemakarna överskattade?
– Nej, men jag vill alltid prova nytt. Är man en vanemänniska så köpa de trygga märkena. Men gillar man äventyr så testa så kallade odlar-champagner (mindre producenter från Champagne som går under benämningen ”Récoltant-Manipulant”).

Blanc de noir, 299 på Systembolaget

Om jag vill lägga 300 kr per flaska, vilken rekommenderar du?
– Kör på en druvren champagne. En som enbart gjorts på pinot noir, en så kallad blanc de noir. Eller varför inte en blanc de blanc, det vill säga en champagne enbart gjord på chardonnay.

Om 600 kr, vilken rekommenderar du?
– Då kostar ni på er en vintage, en årgångschampagne. Den är lagrad längre och unik för sin årgång. Kanske en rosévariant som ger ytterligare en dimension genom sin tydliga skalkontakt.

Korv och champagne, en modern klassiker

Oväntad smakkombination till champagne som funkar bra?
– Den moderna klassikern korv och champagne. Det malda köttet i en korv möter bubblorna perfekt, dessutom behövs inga tanniner emot det malda köttet. Surkål till korven mot syrligheten i vinet blir perfekt. Surt mot surt blir mindre surt. Om ni har lite rostat bröd runt korven får ni en arom som passar till lite mer fatjästa champagner.

Är det okej att börja med de fina grejerna och avsluta med de lite billigare?
– Helt rätt tänkt, njut av årgångschampagnen i nyktert tillstånd, det är en vintage värd.

Close