Close

Daniel Lindström – i modets tjänst

Hur svår är den svenska modeeliten, vad avhandlas på löprundorna med stjärnkocken och hur åldras en moderedaktör med värdighet? Daniel Lindström har svaren.

Han var den enda som räckte upp handen när Café behövde en ny moderedaktör. Det var givetvis långt innan mode blev finkultur och Daniel Lindström mer eller mindre royalty inom svensk modemedia. Idag är han en frilansande modechef, för dagen klädd i Acne, och har just beställt in en tjusig caesarsallad på Astoria. 

– Hur är läget i fastighetsbranschen? frågar han möjligen halvt på skämt för att bryta isen när fotografen ber honom posera med salladen.

Fastighetsbranschen på Östermalm visar sig hur som helst vara en fråga som har viss betydelse för Daniel Lindström. Han älskar nämligen sitt hem på Gärdet innerligt – och hade han inte köpt en liten etta på Nybrogatan för 20 år sedan så hade han inte bott så bra idag konstaterar han.

Jag lider nog av det vi kallar fomo.

– Jag bor på Gärdet i ett radhus som är byggt på ett tak, och jag har hela Djurgården framför mig. Det är fantastiskt, säger han och beskriver i närmast religiösa ordalag sin kärlek till Djurgården i allmänhet och Rosendal i synnerhet.

– Jag går dit själv ibland på kvällarna för att det är så fantastiskt vackert. Ibland tar jag med barnen, och så är det en perfekt plats för en dejt, förklarar han.

Han har precis kommit hem från Köpenhamns modevecka och konstaterar att nu är världen igång igen – events, visningar och möten som lyst i sin frånvaro under pandemin. Kul för att Daniel som hemmajobbande frilansredaktör upplevde ensamheten som aningen jobbig under pandemin. Men det fanns också något där som gjorde honom lugn.

– Jag lider nog av det vi kallar fomo (fear of missing out reds anm). Jag kan bli lite stressad av att se olika tillställningar och sammanhang där jag tänker att jag kanske borde vara. Under pandemin försvann den stressen för det hände ju liksom ingenting.

Modebranschen har förändrats en hel del sedan Daniel började på 90-talet. Inte minst har det onekligen skett en demokratisering i och med att alla numera kan följa en Prada-visning på nätet. Har modevärlden till och med blivit vänligare?

– Ja, men jag tycker nog att den alltid varit ganska snäll i Stockholm. Att den är hierarkisk tror jag är bra, för annars skulle den helt tappa sin mystik. Och dessutom är Sverige så litet så vi som får sitta på första raden här hemma är ju absolut inga alls när vi kommer till internationella sammanhang, säger han.

Kanske har modevärlden också varit extra vänlig mot Daniel Lindström eftersom han själv varit en självklar del av den. För, medger han, folk kan faktiskt ibland uttrycka förvåning över att han som jobbar med mode är en snäll och trevlig person. Och dessutom har han noterat att det finns en uppfattning om att modeller skulle vara hans preferens i dejtingsammanhang.

– Så är det ju såklart inte. Kanske kommer den missuppfattningen från att jag jobbar med yta, konstaterar han.

Möjligen också för att Daniel Lindström själv vid 48 års ålder är i toppform. Han har flera Marathon på sitt cv, styrketränar, cyklar, simmar och springer – som bekant – med bland andra Tommy Myllymäki runt Djurgården på morgnarna. Just det där löpargänget bestående av diverse profilerade män har kommit att bli något av ett begrepp.

Vad pratar ni om de där tidiga morgnarna på Djurgården?
– Det är mycket som avhandlas under löpningen. Min och Tommys vänskap har formats där, och jag är så van att se honom i tajts så jag känner knappt igen honom i kostym.

Löpningen i sig betyder mycket för Daniel Lindström och han ställer utan tvekan in en middag eller fest om nån föreslår en tidig morgonjogg dagen efter. 

– När jag gick igenom en skilsmässa för några år sedan blev löpningen som terapi. Och så är det fortfarande, det är en sådan trygghet att veta att man kan ge sig ut och springa och då kommer dagen kännas bättre.

Han har en dröm om att springa Tokyo Marathon inom kort, och när jag frågar hur man åldras med värdighet i modebranschen blir det uppenbart att Daniels åldersnojjor snarare har med med trasiga knän än ungdomsvurmen i modebranschen att göra.

– Jag känner att de jag jobbar med uppskattar den erfarenheten jag har så jag är trygg i det. Inte för att låta kaxig, men det finns ingen annan inom herrmode som sett lika många internationella visningar som jag, konstaterar han och tillägger:

– Däremot vore det ju katastrof om kroppen går sönder så att jag inte kan springa.

Jag lämnar Daniel med en kopp kaffe på Astoria och några minuter senare dyker det upp en story med den snygga caesarsalladen på hans instagram. 20 års erfarenhet av den internationella modebranschen, men vett nog att dokumentera stilsäker mat i sociala medier. Kanske är det precis så man åldras värdigt i den värld Daniel Lindström rör sig i.

NAMN: Daniel Lindström
BOR: Gärdet
GÖR: Frilansande moderedaktör på Café

Close