Close

Jan Lagerling: ”Det gäller att kunna läsa av människor”

Jan Lagerling om det viktigaste han lärt sig under sina 45 år som fastighetsmäklare.

Jan Lagerling har 45 års erfarenhet av fastighetsmäklaryrket. Han minns fortfarande sin första arbetsdag.
– Det var i början på 70-talet. Min pappa drev bolaget som på den tiden främst sålde hyresfastigheter. Han hade fått in en bostadsrätt, en trea på Västmannagatan. Jag fick uppgiften att sälja den och skrev en kortfattad annons med antal rum, storleken samt ett bestämt pris. Därefter hade jag några privata visningar, möjligen prutades det något, sen blev det affär. Några öppna visningar förekom inte på den tiden.

Vad är det viktigaste du fått med dig av 45 års yrkeserfarenhet?
– Människokännedom. Varje intag, alltså när någon ska sälja en bostad, är som att söka anställning. Då gäller det att kunna läsa av och förstå människor. Att köpa och sälja bostäder är stora affärer. Vissa blir nervösa – och nervösa människor är inte alltid lätta att tas med. Ibland uppstår missuppfattningar, ibland blir det känsloladdat. Vid de tillfällena är det viktigt att veta av när man ska prata och när ska man vara tyst, säger Jan Lagerling och fortsätter:
– En budgivning är en känslig process. Det gäller att ha fingertoppskänsla och veta hur man ska få alla inblandade att känna sig trygga samtidigt som vi mäklare ska göra allt för att säljaren ska få ett så högt pris som möjligt.

Vilket är det klokaste mäklarrådet du fått?
– Min pappa sa ofta: man ska alltid vara ärlig. Som mäklare måste man vara saklig och lyfta fram eventuella brister eller om ett stambyte ska ske inom snar framtid. Att försöka sopa saker under mattan skapar bara onödiga problem i efterhand. Sedan ska man förstås lyfta fram alla fördelar och unika egenskaper hos varje hem.

På vilket sätt har kunderna förändrats sedan du började?
– För 30 år sedan var det ytterst sällan någon som intresserade sig för bostadsrättsföreningens årsredovisning. Man frågade om månadsavgiften, sen var det bra. Idag är kunden betydligt mer medveten om ekonomi.

När Sveriges bäst säljande mäklare koras, brukar din son Richard toppa listan och du ligger, ungefär, på fjärdeplats. Är det smärtsamt?
– Haha, nej, tvärtom. Jag brukar skoja om att Richard har det i blodet sedan barnsben, han bara säljer och säljer. Han är skicklig och har ett enastående nätverk som ofta leder till affärer.

Någon märklig situation du hamnat i som mäklare?
– En historia jag minns lite extra är när jag skulle sälja en våning på en trafikerad gata. Under visningen var det en kvinna som låg på sängen, fullt påklädd med ytterkläder och allt. Hon hade ögonmask och öronproppar. Innan jag hann fråga vad hon höll på med började någon tuta nere på gatan. Det visade sig vara kvinnans man som ville testa hur mycket man hörde trafiken. Det är så många historier – ett tag funderade jag på att skriva en bok om alla märkliga situationer jag upplevt under mitt yrkesliv.

Ni är bara verksamma på Östermalm. Tröttnar du aldrig på stadsdelen?
– Nej, faktiskt inte. Östermalm har mycket att erbjuda och har dessutom förändrats väldigt mycket. Idag är det en yngre och mer levande stadsdel än när jag började arbeta här på 70-talet. Dessutom är det roligt att vi är så specialiserade. Det gör att man kan varje nyans, varje detalj och varje hus.

Close