Close

Elsa Bernadotte räddar matsvinnet med Karma

Foto Emil Nordin.

Varje år slängs 1,3 miljarder ton mat i världen. Med appen Karma vill entreprenören Elsa Bernadotte utrota ett av våra största miljöproblem – matsvinnet.

Doften av kanelbullar sticker i näsan. Från en högtalare rabblas spårbyten och mellan väggarna studsar ljudet från rullande väskor. Allt är med andra ord som vanligt på Stockholms Centralstation.

Några våningar upp i den vackra byggnaden från 1871 känns stressen och trängseln dock långt borta. Här breder en stor kontorslokal ut sig, fylld med allt från popcornmaskiner och sacko-säckar till brädspel och rosa lyckohjul. På en växtbeklädd vägg i entrén hänger en neonskylt som formar namnet på företaget som huserar här – Karma.
– Vi har nyligen haft Harry Potter-fest, säger Elsa Bernadotte och nickar mot de upptejpade bilderna längs väggarna, där anställda klippts in i klassiska miljöer från J.K. Rowlings trollkarlsvärld.

Vi kryssar mellan rum med namn som ”Rolling scones” och ”Food fighters” medan hon hälsar glatt på alla vi möter. Elsa Bernadotte är en av matsvinn-appen Karmas grundare. Konceptet är enkelt – genom appen kan privatpersoner köpa överbliven mat från caféer, restauranger, matbutiker och grossister. Man räddar kort och gott fullt duglig mat från att slängas.
– Med Karma blir det en ’win win win’. De som säljer maten tjänar pengar på något de annars skulle ha slängt, konsumenter kan köpa bra mat för halva priset och så bidrar vi alla till en mer hållbar miljö, berättar Elsa och sätter sig till rätta i en rosa soffa.
– Vi lanserade Karma för tre år sedan och idag har vi 75 anställda. Vi finns i 150 svenska städer, i Paris och på flera ställen i England. Över en miljon människor använder appen och vi har knutit till oss runt 7 100 partners. Och det bästa – vi har räddat över två miljoner måltider från att gå till spillo.

Blott 31 år gammal har Elsa Bernadotte hunnit med en hel del, Karma är inte hennes första företag. Men vi tar det från början. Elsa är uppvuxen på Frötuna gård utanför Uppsala med föräldrarna och två systrar. Gården driver mamman idag som kursgård, pappan förvaltar en miljöfond och båda systrarna driver egna företag. Entreprenörskapet går i släkten. Och för dem som reagerat på efternamnet, ja, hon är släkt med kungafamiljen, på långt håll. Hennes farfar Oscar Bernadotte af Wisborg var syssling till vår nuvarande kungs pappa.

Efter en gymnasietid på Sigtunaskolan, lite långresor och olika ströjobb inom servicebranschen började Elsa Bernadotte läsa ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.
– Men jag trivdes inte, mentaliteten passade inte mig. Alla ville till Boston consulting group, McKinsey eller Goldman Sachs, men ingen kunde förklara varför det var så viktigt att jobba just där. Jag började ifrågasätta mig själv. Ville jag verkligen bli banker eller management-konsult?
Elsa skruvar på sig i soffan och tänker en stund.
– Jag kände mig ensam med de tankarna. Som en udda fågel.

Trots sina tvivel slutförde Elsa Bernadotte utbildningen och landade snabbt ett jobb hos franska skönhetsjätten Chanel. Som produktchef för en del av skönhetssegmentet på den svenska marknaden fick hon prova hur det var att jobba för ett stort multinationellt företag.
– Det var en fantastisk upplevelse, på Chanel finns en otrolig stolthet och integritet. Men det var inte rätt för mig. Jag kom underfund med att jag vill bygga upp saker från grunden, inte förbättra något som redan finns. Så jag startade projekt vid sidan av jobbet. När jag sa upp mig tyckte alla att jag var galen. Och när jag förklarade för chefen att jag ville sälja nyttig glass på pinne såg hon chockad ut.

De nyttiga glassarna utmynnade i Elsa Bernadottes första företag Popfruits.
– Jag älskar fortfarande konceptet, men efter tre år blev vi uppköpta av en återförsäljare. Det kändes bra, jag hade redan då börjat snegla mot marknaden för digitala och tekniska produkter, berättar hon.
Kort därefter såg Karma dagens ljus.

Runt omkring oss blinkar skärmar med färgglada siffror och grafer.
– Eftersom vi är ett så pass nytt startup-bolag, finansierat med riskkapital, är det viktigt att alla som jobbar här vet hur det går för oss hela tiden. På skärmarna ser alla anställda i real-tid hur många dagar till pengarna räcker. Det skapar en gemensam riktning.

Karma blev inbjudna till Obama Foundation för ett år sedan och Obama själv har nämnt dig i ett tal. Hur känns det?
– Det är bland det häftigaste jag varit med om. Barack och Michelle Obama arrangerade ett möte i Berlin där de bjöd in flera hundra entreprenörer och unga ledare från Europa för att diskutera europeiskt entreprenörskap. Av alla inbjudna valde de ut 25 personer till en round table-diskussion med, och där fick jag och Karma vara med. Det var intressant och givande.

Vem ser du upp till inom svenskt näringsliv?
– Magnus Nilsson och Jacob de Geer, som grundat iZettle, är duktiga. De har gjort en tuff resa och krigat hårt. Jag har träffat Magnus flera gånger och upplever honom som klok, grundad och erfaren. Han har byggt många bolag och är väldigt uthållig.

Var ser du dig själv om fem år?
– Då driver jag fortfarande Karma. Som då är global marknadsstandard för hur man är optimerad som mataktör. För matsvinnet är ett globalt problem, och behöver en global lösning.

Namn: Elsa Bernadotte
Ålder: 31 år.
Familj: Pojkvän.
Bakgrund: Uppvuxen utanför Uppsala och på Östermalm. Startat företagen Popfruits och Karma. Var 2018 med på tidningen Forbes lista ”30 under 30 Europe”.


3 entreprenörer Elsa Bernadotte inspireras av
Elon Musk
Entreprenörernas entreprenör. Sydafrikansk-amerikanske Musk är en riktig visionär och to-talt orädd. Jag ser upp till honom.

Ray Dalio
Filantropen, investeraren och entreprenören Ray Dalio är en förebild, tack vare hans starka principer. Sen har han skrivit boken The Principles som har påverkat mig både privat och professionellt.

Bob Iger
Jag upptäckte rätt nyligen Walt Disney Companys vd Bob Iger. Han verkar vara en otroligt stark ledare som jag ser fram emot att följa närmare

Elsaslördag på Östermalm…

10:00 Om möjligheten finns unnar jag mig en långsam morgon, antingen tillsammans med min partner, eller för mig själv. Det är sällsynt med ensamma stunder under veckan så dessa morgnar är en ynnest. Jag vandrar sedan några kvarter till min favorit-frukostplats, Nybroga-tan 38. Här väntar en lång frukost med goda vänner. Helgens brunch-meny är fantastisk, särskilt äggrätterna. Vi sitter kvar i minst två timmar och pratar om allt och ingenting.

12:00 Jag promenerar till Djurgården längs den vackraste vandringsleden i området och sedan runt hela ön. Eftersom arbetsveckan oftast är hektisk är det viktigt med dagar som denna. Under promenaden funderar jag och bearbetar idéer. Det finns få omgivningar vackrare än denna inne i stan och här kan jag organisera mina tankar i lugn och ro.

14:00 Min partner och jag tar en fika i solskenet vid Rosendals trädgård. I den lilla butiken finns hemlagade bakverk, sylt, bröd och delikatesser. En utmärkt plats att försöka leta efter kom-pletterande ingredienser till kvällens middag.

15:00 Träffar min familj på Skroten, min favorit av Djurgårdens alla lunchställen. Som pescetarian uppskattar jag det breda urvalet från havet. Bara ett stenkast från Östersjön, undangömda i en liten gränd nära Gröna Lund sitter vi och berättar för varandra om veckans händelser över en sen lunch som toppas med smaskig hallonpaj och ett glas vin.

19:00 Efter en lång men avslappnande dag är jag på väg hem för att ta mig an sådant jag vill lära mig mer om, men inte hunnit med under veckan. Allt från att lära mig dataprogrammet After Effects till programmering på Treehouse eller Edx. Smiter in på Östermalms saluhall för att inhandla de sista ingredienserna inför kvällens middag samt räddar en måltid från Lisa Elmquist via Karma-appen (såklart!). En mysig hemmakväll väntar.

Close