Close

En cykelreparatör med stil

På Riddargatan 29 ligger Östermalms utan tvekan tjusigaste cykelbutik. Men, låt er inte förledas av den välklädde ägaren eller – för all del – den röda mattan på Second Hand Bike. Få kan cyklar bättre än Mats Ericsson.

Namn: Mats Ericsson
Född: 1956 
Familj: Änkling med tre vuxna barn

Mats Ericsson har trots allt cyklat två VM och är sällan lyckligare än just på sin orangea Crescent.

– Jag är kanske inte klädd så som en cykelreparatör brukar vara. Det har jag emot mig ibland. Folk tror inte att nån som är snyggt klädd kan reparera en cykel. Men jag lagar cyklar hela dagarna. Verkstaden har jag längre in i butiken förklarar Mats Ericsson när vi ses i butiken på Riddargatan.

Ända sedan Mats som sexåring fick sin första orangea Crescent har cykling varit hans passion. Vid 11 års ålder blev han bäst i Sverige och under decennier var han ihop med sin bror, Lars Ericsson, ett stort namn i cykelvärlden. Mats har cyklat två världsmästerskap och det är få fläckar på världskartan han inte har trampat sig fram på.

– Jag har cyklat mycket i Italien och Frankrike och det är såklart jättefint. England runt är också bra men, man kommer hem som en sticka för maten är så näringsfattig. Fast när jag cyklade i Marocko blev jag ännu smalare, minns han.

När cykelkarriären var över gav sig Mats in i reklambranschen under namnet Mats Faktor. Kort sagt var han en brygga mellan reklambyråer och tryckerier. Men även i den stilmedvetna byråvärlden drog Mats modeintresse blickarna till sig.

– Jag hade alltid kostym och fick kommentarer om att jag verkade för dyr! Då gick jag över till jeans och kavaj, säger han och himlar med ögonen.

Modeintresset har han alltid haft och cykelvärlden är en passande plats för en estet, konstaterar Mats. Renlighet och estetik premieras och har dessutom en funktionell roll i cykling.

– Man måste ha en sprillans ren cykel för att den ska prestera på topp. Renlighet hör liksom sporten till. Min mamma kokade till och med mina strumpor för att de skulle bli kritvita inför lopp, säger han och minns att en cykelkollega en gång sa: 

– ”Det har aldrig funnits några renare cyklister än bröderna Ericsson”.

Mats gillar fortfarande att det är rent och snyggt vilket syns i butiken. Det är svårt att tro att de skinande rena cyklarna i toppskick är begagnade. Och trots att Mats reparerar cyklar hela dagarna syns inte en oljefläck varken på honom eller i butiken. Men fäblessen för det skinande rena yttrar sig också i att Mats tvättar bilen minst tre gånger i veckan. Och, en av anledningarna till att han startade Second Hand Bike var för att undfly sin farligt stora kärlek till strykjärnet. 

– Vad skulle jag göra med all tid? Jag var rädd att jag skulle börja stryka skjortor på insidan också! 

Idag är Mats Ericsson en välkänd profil på Östermalm och lika många kikar förbi för att köpa eller laga en cykel som för att småprata en stund. Till exempel behöver han aldrig ta med sig lunch eftersom en kund i kvarteret – fransyskan Jaqueline – kommer med en smörgås till honom varje dag. Men, det var inte bara för att undvika strykning som han öppnade sin butik. Det var i själva verket en förlamande sorg som fick honom att ta steget.

– Min fru Yvonne gick bort för åtta år sedan och jag behövde göra något annat än bara gå hemma och sörja, säger han märkbart berörd av ämnet och tar en klunk svart kaffe.

Tanken på en cykelbutik med begagnade kvalitetscyklar hade funnits ett tag. Men det var först när han av en slump cyklade förbi den tomma lokalen på Riddargatan som det blev verklighet. Idag cyklar han hit varje vardag från Lidingö på sin orangea Crescent. Butiken har blivit ett älskat inslag på Östermalm, men trots att den drivs av ett cykelproffs i designkläder är det knappast de exklusiva cyklarna som säljer bäst.

– Svarta damcyklar med 3 växlar och korg skulle jag kunna sälja hur många som helst av! 

Ibland slinker det in en kund på jakt efter en begagnad cykel eller nån med platt däck – ”Pumpar cyklar gör jag gratis!” Andra kikar förbi för att småprata. Precis så vill Östermalms bäst klädda cykelreparatör ha det.

Mats bästa cykelturer
På vardagarna när vädret tillåter blir det Lidingö runt. På helgerna kör jag lite längre – nästan bara norrut. Upp mot Vallentuna, Angarn kyrka och Vaxholm står som favoritställen.

Close