Close

”En god bulle är inte nyttig”

Helena Bergqvist driver med hennes vän Helene Fourie Bageri Ingrid på Nybrogatan. Det som duon inte kan om bullar är inte värt att veta. Vi tog oss en pratstund med två riktiga experter på en äkta fikafavorit.

Helene och Helena på deras bageri Ingrid på Nybrogatan

Vi fångar Helena mitt i bullbaket på Nybrogatan. Med imponerande fart kavlas degen ut, smöras, kryddas och gräddas. Just nu satsar Helena och Helene hårdare än någonsin på bullar. Hela fem olika sorter bakas varje dag.

Vad är det som är så speciellt med en bulle? 

– Det är ganska enkelt. Bullar görs på goda, i vårt fall ekologiska, ingredienser. Jäser man degen försiktigt och använder saftiga fyllningar blir det gott. De allra flesta har ätit en god bulle i sin barndom och det är en smakupplevelse som fastnar.

Från vänster: vanilj, kanel, jubileums (kardemumma, fikon och fänkål), choklad och citronbullar!

Den godaste bullen ni någonsin ätit?
– Våra egna. Precis när de svalnat, tidigt i gryningen, sittandes mellan mjölsäckarna. Jag kan bli helt gråtfärdig.

Bästa bullen att baka hemma om man är nybörjare?
– En klassisk kanelbulle med traditionella ingredienser. Krångla inte till det med specialmjöl och konstiga fyllningar. Och baka ekologiskt. Alltid.

Er bäst säljande bulle?
– Kanel och vanilj.

Otippad ingrediens/smak som är god i/på bulle?
– Råsocker, fikon och fänkål.

Går det verkligen att göra en ”nyttig” bulle?
– Nej.

Helena i full fart på Ingrid

Hur många av era bullar kan man äta i veckan med gott samvete?
– Så många som man orkar äta. Så länge man rör på sig däremellan.

Förutom på tre-fikat, när är en bra tid på dagen för en bulle?
– I gryningen på tom mage. Grymt bra start på dagen.

Vad dricker ni helst till bullar?
– Förr i tiden drack jag mjölk. Nu för tiden iskaffe med Oatly.

Jag har bakat efter alla konstens regler hemma, men bullarna blir aldrig lika goda som hos er, varför?
– Gör dem större och lägg i mer fyllning. Låt degen jäsa längre.

Close