Close

En perfekt plan för hemmet

Från serveringsgång och jungfrukammare till köksö och walk in closet. En genomtänkt planlösning gör inte bara hemmet modernare och mer praktiskt att leva i – på sikt ökar det även våningens värde.

”It takes as much energy to wish as it does to plan”, sa Eleanor Roosevelt. Det kan tyckas storslaget att citera en presidenthustru, men konsten att trivas i en våning är en stor och viktig sak och med en bra plan kan just oanade önskningar gå i uppfyllelse. Det gäller även hemmets smartaste plan, planritningen. När man tar vara på en lägenhets potential blir många vinnare. Inte bara köparen utan även säljaren och bostadsrättsföreningen.

– Yteffektivitet är viktigt idag när boendet kostar så mycket och många vill bo i stan. Genom att skapa till exempel fler rum ökar användandet och då breddas utbudet av potentiella köpare. Med ökad användning ökar också priset och därmed även fastighetens värde, säger Ann-Charlotte Stenbeck, mäklare på Lagerlings. På så sätt gagnas även föreningen när en våning optimeras.

– Det kan vara nog så viktigt för föreningen att värdet ökar, till exempel inför framtida belåning. Även om ordet ”planlösning” spontant för tankarna till arkitektoniskt smarta lösningar kan det också innebära ekonomiska. Egentligen är det ju alltid bättre att tänka efter före, som ordspråket säger. En ny planlösning kan inte bara göra lägenheten bättre, utan kan även innebära ett bättre liv, särskilt familjelivet.
– Många av Östermalms våningar är 100 år gamla och speglar en annan tid och ett annat sätt att leva.

Förr i tiden lagades mat i mindre kök och middagen bars färdig till matsalen av en piga som ofta hade en jungfrukammare intill köket, ibland även med en egen ingång till trapphuset. Idag vill vi gärna laga mat tillsammans med våra gäster. Vi samlas med familjen runt grytorna. Läxor läser barnen ofta vid matbordet samtidigt som maten lagas intill av en förälder, säger Jesper Wickström, VD och inredningsarkitekt på Planoform vid Karlavägen.

Jesper har stor erfarenhet av att anpassa historiska hem till vår tid. Idag tillbringas vardagen – och ja, även festerna – kring köksön. Köket spelar huvudrollen i våningen och har bokstavligen flyttats ut från de bakre regionerna till första parkett, värt att beskådas.
– Köket måste fungera med det moderna sättet att leva. Idag finns funktionella lösningar på fläkt och rening av matos som gör att matlagning kan ske i större rum utan att störa, tillägger Jesper Wickström.

Köket av idag står inför en paradoxal utmaning. Å ena sidan snabb matlagning i veckorna, å andra sidan lite av ett restaurangkök under helgerna. Här kommer planritningen in för att ta vara på ytorna. Genom att flytta köket till det som tidigare har varit matsal eller sällskapssalong frigörs mindre rum som kan bli sovrum. Otympliga serveringsgångar förvandlas till smart förvaring, även för större maskiner såsom tvättmaskiner, som varken syns eller hörs. Dessutom kan man ge plats åt större badrum och något som idag är högst eftertraktat – en ”walk in closet”.

Vad ska man som köpare tänka på?
– Det är viktigt att göra allt i rätt ordning. Börja med att kontakta styrelsen redan i köpprocessen. Det är förstås extra bra om du redan bett en inredningsarkitekt titta på planlösningen. Det kan vara så att andra lägenheter redan har gjort en likadan lösning och då blir det enkelt för styrelsen att godkänna ombyggnationen.

Säkerthetsaspekten är ytterligare ett argument. En bättre planlösning innebär ofta att man samtidigt ser över el, vatten och ventilation.
– Tätskikt i äldre badrum kan vara av dålig kvalitet. Modern användning av en bostad medför moderna vanor. Alltså, ökad användning av dusch, badkar och tvätt. Inför ett köp är det en bra investering att tala med en inredningsarkitekt eller en köksplanerare för att se på en planlösning med nya ögon.

Ann-Charlotte Stenbeck flikar in:
– Om det är tillåtet och innebär en förbättring av bostaden kan vi förstås hjälpa till med att skissa upp alternativa planlösningar. Om en våning kan få fler rum genom en modernare planlösning kan det attrahera fler spekulanter. Främst barnfamiljer. Vi lever i en urbanisering idag.
Jesper utbrister glatt:
– På så sätt kan moderna planlösningar av äldre lägenheter bidra till en mer levande stad i stort, tack vare att barn flyttar in! Det är två aktiva profiler vid bordet, med olika perspektiv, men de förenas i passionen att skapa smartare hem åt andra.
– Det handlar inte om att förändra en våning, utan om att förädla. På många sätt kan man säga att hemmet idag delas upp i en privat del med sovrum, dressingroom och badrum samt en offentlig del för vardagsrum och kök. Det finns en dramaturgi i att dela upp hemmet i två kapitel, och i berättelsen om våra nya hem i äldre fastigheter är en sak säker – du kommer långt med en bra plan.

Close