Close

En stilfull historia

Med stil som kompass har Fredrik af Klercker blivit en älskad historieberättare. Nu sluter han en cirkel av mode och tradition med vintagesatsningen Pete & Harry.

Jag får ofta höra ”Men du är ju riktigt trevlig!” efter intervjuer. Som om det vore oväntat, säger Fredrik af Klercker när han inser att inspelningen är igång och artighetspratet över.

Vi har precis hälsat och jag har välkomnats in i det nya kontoret på Styrmansgatan som för dagen tyvärr håller samma temperatur som utomhus – cirka 30 grader. Det är ännu inte läge att bekräfta eller dementera Klerckers eventuella trevlighet. Men, säkert är i alla fall att han vet hur man tar emot en gäst; han är varm och vänlig och tar emot frågorna med en genuin vilja att svara ärligt och begripligt.

– Vill du ha nåt att dricka förresten? Vatten? Stilla eller bubbel? Frågar han innan han kommer på att de faktiskt inte har något annat än Cola Zero på kontoret ännu.
– Är det ok? 

Det är det. Vi slår oss ned runt bordet två våningar ovanför Fredriks senaste projekt – vintagebutiken Pete & Harry med varsin Cola Zero. Han stänger till dörren och förklarar att han blir alltför självmedveten om kollegorna – i det här fallet Erik Mannby – kan höra honom prata.

– Jag och Erik känner ju varandra utan och innan och jag har inga hemligheter för honom, men jag blir så medveten om vad jag säger om jag vet att någon annan lyssnar.

Människor är faktiskt roliga på Östermalm

En del känner Fredrik af Klercker från podcasten Stiljournalen som han sedan sex år tillbaka gör tillsammans med vännen och parhästen Filip Strömbäck – en personlig följetong om stil, inredning och konst som idag har 120 000 lyssningar per månad. Andra känner honom som författare av boken Stiljournalen där initierade läsare kan lära sig hur man knyter en fluga eller varför vi egentligen har sidenslag på smokingen. Till exempel. Vidare grundade Fredrik af Klercker när det begav sig sitt eget skjortmärke Klercker som trots en stadig fanskara aldrig riktigt lyfte – enligt egen utsago. Sedan, tillägger jag, finns det ju faktiskt en del som känner Fredrik som Stephanies – grundaren av modemärket Soft Goat – bror också?

– Ja, just det men det beror lite på vilket håll man kommer ifrån. En del känner igen Stephanie som min syster också, skrattar han innan han öser beröm över sin framgångsrika syster.

– Jag är så imponerad över vad hon har gjort med Soft Goat. Det går riktigt bra för dem. 

I och med skjortvarumärket Klercker blev Fredrik bekant med processen som krävs för en nyproduktion av kläder och insåg ganska snabbt att det inte var hans grej.

– Det gör att jag är ännu mer imponerad av vad Stephanie gör med Soft Goat, säger han.

Vid skrivbordet syns foton på hustrun Kristina af Klercker och sonen Knut.

– Det var det enda min fru sa inför den här intervjun: Glöm nu inte bort hur gammal vår son är!

Så, hur gammal är Knut?
– Ja, hur gammal är han nu … Jag kan inte räkna i månader. Ett och ett halvt år blir det nog.

Fredrik af Klercker är alltså en relativt nybliven pappa och det händer något med honom när lille Knut kommer på tal. Han visar stolt bilder på sonen och rösten blir liksom mjukare och mer sansad.

– Att bli pappa har egentligen förändrat mig förvånansvärt lite, svarar han på en rak fråga och utvecklar.

– Både jag och min fru är förvånade över hur härligt allt känns, det är inget som är jobbigt med det här. Förutom sådant som var väntat, typ sömn och att man inte kan ta en drink när man vill, såklart!

De tre syskonbarnen som han står väldigt nära gav honom en mjuk övergång till föräldraskapet, tror han. Men även om papparollen inte förändrat honom som person så har fokus och perspektiv förändrats.

– Det var en spark i baken för mig att bli pappa. Nu får du se till att fixa det här! Jag vill göra bra så att Knut kan känna sig stolt över mig. Man älskar ju ihjäl sig …

De senaste fem åren har varit formativa för Fredrik af Klercker; han har gift sig, startat företag och blivit pappa. Livet har fått konturer och riktning – mycket tack vare en diagnos som förändrade hela hans liv.

– Jag har haft väldigt svårt att få ihop livet tidigare, det har varit mycket kaos och jag har inte kunnat knyta ihop påsarna …

Hur har det yttrat sig?
– Jobb, relationer och i synnerhet pengar – Poff! Han slår ut med armarna för att demonstrera hur pengar tidigare blivit till luft i hans ägo.

Fredrik insåg själv att det var någon slags pusselbit som saknades. Men han hade ofta också fått höra ett: Skärp dig! Till slut insåg en god vän att Fredriks strul knappast handlade om en ovilja att skärpa sig.

– Han sa: Nu går du ned till Stureplanskliniken och ser till att få en remiss för utredning!

Det gjorde han och ungefär ett år senare stod ADHD-diagnosen – medelsvår – svart på vitt.

– Jag grät som en stucken gris när jag fick min diagnos. Av lättnad. Allt föll på plats. ADHD-diagnosen är bland det bästa som har hänt mig. 

Medicineringen hjälper honom att behålla fokus och sortera bland information och tankar. Livet fungerar helt enkelt. Och riktigt bra, dessutom.
Han förklarar hur svårt det kan vara för någon med ADHD att följa instruktioner och ta in information. Till exempel missade han otaliga tider på kliniken där han utreddes av just den anledningen.

– Det kommer liksom ett brev med en massa information och sen datum, tid och plats. Men innan jag hunnit till plats har jag ju slutat läsa, säger han och fortsätter:

– Det borde bara vara ett vitt papper med plats, tid och datum i stora bokstäver. De sa till och med på kliniken att ett av deras största problem är att få dit patienterna på rätt tid och plats fram till att utredningen är klar.

Han ler lite oroligt och undrar om han pratat för mycket om sin diagnos nu? 
Jag försäkrar att det var alldeles lagom och vi tar samtalet vidare till den stora satsningen på yrkesfronten istället. Nämligen vintagebutiken Pete & Harry som Fredrik af Klercker driver tillsammans med Erik Mannby och med Ludvig Scheja som medgrundare och rådgivare. Curated pieces of elegance lyder taglinen och Fredrik förklarar att han föredrar just ordet elegans framför lyx eller exklusivitet.

Stil för mig är hänsyn till andra människor

– Lyx tycker jag ger fel signaler. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara dyra kläder, men alltid eleganta och snygga, säger han och förklarar:

– Det är alltså en webbutik för vintagekläder av en viss typ. Vi tar kanske inte emot de stora kedjorna, men i övrigt så handlar det om att det ska vara snyggt, inte dyrt, konstaterar han.

Pre-loved används istället för vintage för att beskriva det cirkulära i att ett plagg som älskats av en, nu kan få älskas av en annan. Det är nåt fint i det, konstaterar Fredrik, och berättar att det faktiskt även kommer att lanseras en dambutik under hösten.

Kläderna hos Pete & Harry kommer med en historia och Fredrik är själv nördigt intresserad av historia – och i synnerhet av estetiken som utmärkt olika tidsåldrar. Mycket kommer från barndomens hem säger han – hela familjen är intresserade av det estetiska. Julaftnar firas i frack och alla som sett Fredrik af Klerckers eller hans föräldrars Östermalmshem skildrade i inredningsmagasin vet att inte en detalj lämnats åt slumpen i dessa vackra – men alltid personliga – hem.

Föräldrarna har helt klart påverkat hans stilintresse, men i synnerhet var det kanske mormor Birgitta som sådde ett stilmedvetet frö i Fredrik som barn.

– Ribbing skulle inte ha haft en chans mot min mormor. Hon visste allt om stil och hur man uppförde sig. Men, hon var en frispråkig revolutionär med knallgröna naglar sedan 30-talet, säger han och fortsätter.

– På den tiden var det ju inte socialt accepterat att kvinnor utbildade sig. Men mormor lärde sig flytande arabiska och skrev uppsats om Paulus för att liksom visa att hon bestämde själv. Hon var en kvinnosakskämpe i sin egen värld, för hon tyckte nog egentligen inte att det var så elegant att engagera sig för mycket.

Frispråkigheten har han fått från sin mormor och kanske även konsten att vara frispråkig utan att vara plump, resonerar han. Vett och etikett är egentligen inte hans grej säger han men i begreppet stil ingår ju någon slags etikett konstaterar vi.

– Stil för mig är hänsyn till andra människor. Vad är trevligt att göra? Vad ser trevligt ut? Till exempel skulle jag kunna skriva en uppsats om gamla gubbars fula tår i sandaler som jag fått uppleva under sommarens alla tågresor, säger han och tillägger att man faktiskt kan ha tunna tygskor om det är så att man inte orkar ta hand om sina fötter.

Fredrik af Klercker har sina rötter på Östermalm och bor med sin fru och barn bara några kvarter från uppväxthemmet vid Karlaplan. Östermalm är kul säger han – både frivilligt och ofrivilligt.

– Det finns humor här! Människor är faktiskt roliga på Östermalm. Det görs ju till och med tv-serier om dem. En kompis till mig som får förbli namnlös ljög till exempel och sa att han växt upp på Östermalm istället för på Djurgården när vi träffade en bekant från en annan stadsdel.

Varför då?
– Jo, för han tyckte att det skulle låta för snobbigt att säga Djurgården! Det är ju höjden av snobbism och vansinnigt roligt, säger Fredrik och skrattar åt minnet.

På Östermalm lär han stanna, men han drömmer om det han kallar Landet. En plats utanför stan – eftersom han inte har körkort ska man helst kunna ta sig dit på annat sätt – där allt är lugnt och fridfullt och familjen kan landa. I övrigt har drömmarna han haft i stort sett besannats de senaste åren. Han har funnit kärleken och gift sig, blivit pappa till Knut och startat ett företag han känner ett stort engagemang för. 

– I övrigt vill jag bara att jag och min fru och Knut ska få ha det bra och vara lyckliga. Men på Landet då helst …

Det är dags att runda av intervjun och svaret på sista frågan kommer snabbt – Vem är Östermalms bäst klädda man?

– Pappa. Det får jag nog ändå säga, slår Fredrik af Klercker fast och tillägger att det ju knappast är en slump att det är pappa Peter som är Pete i Pete & Harry.

Harry å andra sidan var namnet på både Erik Mannbys och Ludvig Schejas farfar. Cirkulärt var ordet.

PRE-LOVED TIPS ENLIGT FREDRICK AF KLERCKER
1. Smoking är nästan alltid bättre pre-loved, väl ingången med bra snitt. Desto äldre desto bättre. Det tar tre generationer att växa i en smoking.
2. Skjortor, skjortor, skjortor. Det är få produkter som är så prisvärda som skjortor pre-loved. Enormt värde för pengarna.
3. Herrstilens treenighet. Ha aldrig för långa byxor, för korta strumpor eller för åtsittande skjortor.

Close