Close

De skapar skräddarsydda dofter

Lena Ramberg och Maria Meizar på Epistle Gifts hjälper varumärken och privatpersoner att hitta sin signaturdoft. 


För många är en doft, i parfym- eller ljusform, den perfekta gåvan. Den känns personlig och är svår att misslyckas med. Särskilt när man arbetar med världens främsta doftexperter i Grasse. I södra Frankrike tillverkas nämligen ljusen från Epistle för hand i vegetabiliskt vax.
– Vi tror på att doftsätta rum efter humör och personlighet. En doft är ett sätt att förstärka intrycket av den man vill vara som person och företagsledare. Vi träffar alltid våra kunder för ett personligt möte innan vi går vidare med ett förslag. För oss är det viktigt att få en bild av kunden, som vi sedan kan tolka, säger Maria.

Doften förpackas i en hållare efter kundens preferenser.
– Ljus och doft är det mest tidlösa som finns. Vi är inte vara ett märke bland alla andra. Vi vill fokusera på den skräddarsydda aspekten. Vi kan göra ett ljus i bara 30 exemplar för någon som inte önskar att andra får tag i samma doft. Eller i 300 exemplar för ett större företag i juletider.

En doft har tre noter – topp, mellan och bas. Alla påverkar varandra och är noga utvalda efter i vilken ordning de sprider sin särskilda not. Epistle har testat sig fram och landat i några favoriter till doftblandningar.
– Vi har gjort ljus med både whiskey, cognac och cigarr. Tunga, tydliga och starka dofter är roligast att leka runt med. Just blandningen whiskey och cigarr kändes väldigt Steffo Thörnquist.

Tre dofttips för hemmet

  • Känn in rummet. Utgå från vad du själv tror skulle passa i rummet. Tänk på att det är du själv som tillbringar mest tid där och måste trivas med doften.
  • Var inte rädd för att blanda. I Japan har man länge jobbat med dofter i hemmiljö. Där kan man stöta på starka toner av eukalyptus och citron på morgonen, och lavendel på kvällen. Det är helt okej att blanda som man vill från rum till rum.
  • Prova mustigare dofter. Cederträ, mysk och bärnsten är alla dofter som vi gillar just nu. Patchouli och andra tyngre dofter känns härligt lyxigt.
Close