Close

Golvexperten: ”Golv skapar lugn”

Fiskbensparkett, carraramarmor eller målat tegel? Vi frågade golvexperten Pamela Moell på Stiljte om vad som gäller i höst. 
På Artillerigatan 29 ligger Pamela Moells golvbutik Stiltje. Med ett intresse för sten läste hon geologi och molekylärbiologi på universitetet. När Pamela inte hittade en golvleverantör med ett utbud som hon tyckte om startade hon eget 2001.

Golv väljer man efter hur man är som person och hur man vill leva.
– Det gäller att känna efter själv. Bara för att kalksten råkar vara den vackraste stenen enligt mig behöver inte du tycka likadant. Sen ska du givetvis också läsa på om golvet. Folk tror fortfarande att mörka golv är lättare att hålla rena än ljusa, och att kalksten är ömtåligt. Det stämmer inte.

Är det något som är extra hett just nu?
– Golv som klarar stilbyten. Om jag skall säga att något är särskilt hett så är det nog att vi hittat tillbaka till naturliga material som sten, tegel och kalkfärg. Ett mer hållbart tänk helt enkelt. Jag tycker också det personliga är hett. Alla hem kanske inte behöver vara vita och se likadana ut.

Handmålat tegel

Vad är nästa nya stora golvtrend?
– Att golvet inte behöver vara perfekt. Återvunna material och gedigna plattor i sten eller tegel. Vi vill verka så äkta och ärliga som det bara går. Man mår bra av att ha naturmaterial i sin närhet.

Vilket är det mest populära köksgolvet nu för tiden, respektive badrumsgolv?
– Vi har väl gått ifrån mönstrade cementplattor med orientaliska mönster, så mycket kan jag säga.

Handmålat tegel

I en sekelskiftesvåning på Östermalm, vad ska man välja för golv? Ska man alltid behålla parketten? 
– Om man har en fin parkett i ett vardagsrum skall den behållas. Man bör bevara våningens själ. Men i kök, hall eller genomgångsrum är det vackert med en gedigen sten. Gärna arbetad så att den ser ut som att den legat där sedan våningen byggdes. Att byta golv i en äldre våning är väldigt känsligt.  Det är svårt och kräver fingertoppskänsla.

Versailles parkett

Finns det något golv som är helt ute?
– För mig blir ett golv helt ute så fort det görs en plastmatta med samma mönster.

Stengolv verkar vara väldigt populärt nu, hur kommer det sig? 
– Som sagt, vi vill tillbaka till det naturliga i allt vi gör. Mat, mode och inredning. Vi vill ha rustika, hållbara material. En sten lägger man och sedan ligger den där resten av ditt liv. Den åldras vackert.

Hur pass bra måste golvet funka med övrig stil i lägenheten? 
– För mig måste golvet passa med stilen i lägenheten. Jag vill alltid uppnå ett lugn med inredningen, då är golvet en viktigt. I både funkis- och sekelskiftesvåningar har man ansvar för att hålla stilen. Värdet på objektet består om man håller sig till tidsenliga golv. Rent allmänt kan jag tycka att skiffer, finslipad kalksten, enfärgad cement eller fiskbensparkett passar i en funkis. I en sekelskiftesvåning känner jag mer för borstade kalkstenar, klassisk mönstrad cement och tegel. Det enklaste sättet att lyckas är med äkta material, då blir det faktiskt oftast rätt.

Close