Close

Floristduellen: Bloomster vs. Bruun

Momir Zilic driver blomparadiset Bloomster på Sibyllegatan. Sven Bruun driver Bruun Blommor tillsammans med Torsten Bergenfeldt.

Vad ska man plantera på balkongen i sommar?
Momir: Beror på om man är hemma eller inte, men har man tid att rå om sina växter kan jag tipsa om Dipladenia, som blommar fram till oktober och klarar sig i alla väder.

Sven
: På en balkong med solsken rekommenderar jag pelargoner. Om du har mer skugga, satsa på gröna växter, som exempelvis murgröna.

Dipladenia

Vilken är er storsäljare?
Momir: Stora rosor från Ecuador, bättre kvalitet går inte att hitta.

Sven: Våra färdiggjorda buketter, som bygger på säsongens blommor. Om våren använder vi mycket rosa pioner och på hösten är det hortensior som gäller.

En vacker vårbukett till någon man älskar?
Momir: Det är ju piontider nu, så prova att blanda många olika sorters blommor kring några få pioner. Var inte rädd för att blanda olika färger.

Sven: Jag tycker att det är vackert med en riktig sommarblomma, som luktärt. Annars gillar jag mindre blommor, som förgätmigej och smårosor.

Vilken är din personliga favoritblomma?
Momir: Ornithogalum. En lång, ståtlig vildblomma från den arabiska halvön. Den växer längs en pinne och blommar i vitt med svart mitten.

Sven: Om våren och sommaren säger jag nog luktärter, och pioner. På vintern är tulpaner fint.

Vilka blommor säger ”förlåt” på bästa sätt?
Momir: Rosor, antar jag. Men jag tycker att röda rosor är patetiska och känslokalla. Krämvita rosor ger en varmare känsla.

Sven: Rosa rosor.

Ser du någon tydlig trend kring brudbuketter?
Momir: Man vill komma nära naturen. Det handlar inte om symmetrisk perfektion utan om lekfulla buketter i ljusa, naturliga färger.

Sven: Det ska vara vilt. En naturlig bukett som ser ut som något man plockat ihop själv på en sommaräng.

Vilken blomma gillar östermalmare?
Momir: Rosorna går bra på Östermalm. Men man föredrar allt som andas kvalitet, kunderna är väldigt medvetna häromkring.

Sven: Stora, röda eller rosa rosor.

Close