Close

”Gå aldrig bort i strumplästen”

Östermalmsbon Henrik Berg växte upp i Spanien och fick tidigt smak för kvalitetsskor. Nu utmanar hans märke Morjas de traditionella och mer kostsamma alternativen.

Henrik Berg

Morjas kombinerar det traditionella hantverket med det digitala sättet att sälja. Samtliga skor har lädersula och är randsydda för hand i läder eller mocka. Henrik Berg växte upp i Spanien och var själv tidig med att bära kvalitetsskor. Insikten i att importörer och butiker driver upp priserna blev ett betydelsefullt uppvaknande, och Morjas säljer endast sina skor online.
Ert showroom ligger på Nybrogatan 32, varför Östermalm?
– Östermalm är ett representativt område för att ta emot kunder och press. Det finns stort intresse för Morjas här omkring och från Östermalmstorg är det enkelt att ta sig till andra delar av stan. Sen bor både Marcus Schuterman (creative director) och jag på Östermalm, så vi tycker båda att det är den trevligaste stadsdelen.

Morjas modell Scintilla: 1 900 kr

Hur är klimatet i Stockholm för en ung entreprenör inom herrmode?
– Riktigt bra. Det finns enormt mycket talang i Stockholm och det är kul att se detta starka momentum i Stockholm som startup-hub. Många vill hjälpa till att utveckla varandras idéer.
Vilka var dina förebilder när du startade Morjas?
– Oj. Inga konkreta personer faktiskt, förutom min flickvän och familj som varit ett enormt stöd. Jag har alltid inspirerats av personer som utmanar sig själva och satsar på något de tror på. Jag lämnade mitt tidigare jobb på Maria Nila för att realisera Morjas. Det var jobbigt att lämna, men samtidigt skrek varenda cell i min kropp att detta var vad jag skulle göra.

Henriks drömkund; Fiatarvingen Lapo Elkann

Vem är drömkunden?
– Alla män som letar efter snygga kvalitetsskor men som dragit sig för att köpa ett par på grund av det höga priset. Sen hade det inte varit helt fel om Christoph Waltz eller Lapo Elkann valde att spatsera runt i ett par Morjas.
Bäst klädde mannen du känner?
– Marcus Schuterman och Andreas Weinås.
Vilka andra butiker på Östermalm gillar du?
– Saman Amel på Kommendörsgatan och Aesop på Jakobsbergsgatan.

Morjas modell Petrichor: 1 900 kr

Bästa skomakaren på Östermalm?
– Bäckmans för större renoveringar, Isaks på Erik Dahlbergsgatan för enklare åtgärder.
Var i världen är männen bäst snörda?
– Madrid.
Vad finns det för regler när det kommer till användning av skor?
– Det finns många regler, både vettiga och inte. Något som är viktigare än allt annat är att behålla skorna på när man går bort. Det är väldigt underligt och fult när folk går runt i strumpor inomhus.
Bör man följa dessa?
– Det är upp till och var en att avgöra, så länge man respekterar speciella tillfällen.
Tumma inte på lackskor till smoking, då är du ute på hal is. Är du osäker så vänd dig några generationer upp, som din morfar eller farfar, de har oftast koll. Eller maila hello@morjas.com.
Skor varje man bör ha i sin garderob?
Penny loafers och oxfords kommer man långt på.

Henriks favoritställen på Östermalm:

1. Ett Hem

2. Bianchi

3. Stikki Nikki Nybrogatan

Close