Close

Höstinredning med Johan Fogelmarck

Göran och Ulla Fogelmarck grundade sitt självbetitlade möbelföretag på 70-talet med butik på Karlavägen. Idag driver sonen Johan verksamheten. Följ hans råd för en mysigt inredd höst.Vad är historian bakom butiken?
– Mina föräldrar drev företaget tillsammans innan jag tog över för fyra år sen. De letade upp och köpte in gamla möbler, mest bord och stolar. Ibland renoverade min pappa dem som var lite för slitna för att kunna säljas vidare.

Hur gamla är möblerna?
– Gamla! En del är från 1800-talet. Vi är väldigt selektiva när det gäller sortimentet.

Hur har butiken förändrats sedan du tog över?
– Inte så mycket, jag går i mina föräldrars fotspår. Numera har vi dock ett väldigt mycket större utbud. Till skillnad från i början har vi nu också ett internationellt sortiment, mamma och pappa sålde bara svenskt.

Vad är signifikativt för Fogelmarck?
– Vi gillar att blanda klassiskt och modernt. Våra egendesignade bord är minimalistiska men tanken är att de ska gå att matcha med klassisk inredning. Vi har skapat en egen identitet som gör att folk kommer tillbaka. Vi är inte heller så trendkänsliga. Självklart byts en del saker ut efter vad som är populärt, men det är egentligen bara småsaker som kuddar, tyger och ljus.

Vad har ni för klientel?
– När mina föräldrar drev butiken var det mest folk i deras generation och stammisar från Östermalm, men det förändrades när jag tog över. Vi breddade utbudet och med tiden började folk i alla olika åldrar och med varierade bakgrunder att komma hit. Vi har inte en särskild hög prisklass. Det kommer lika många studenter som pensionärer.

Vilka är höstens trender?
– Dova färger och keramik. Jag tror att vi har gått vidare från de starka färgerna, nyanserna ska vara dämpade.

Kan du ge ett inredningstips som du själv följer?
– Inred rummen i lägenheten olika. Hemma hos mig har varje rum en speciell känsla, och jag älskar det. Jag vill känna sinnesstämningen för just det rummet. Självklart är det viktigt med en röd tråd men snöa inte in för mycket på att allt ska vara likadant eller gå i samma färger.

Close