Close

Hovets chokladleverantör ”Jag äter 25 praliner om dagen”

Välkända Ejes choklad är ett paradis för chokladälskare, och stammisarna besöker butiken dagligen. Men Linda Ardebäck, dotter i familjen som driver butiken, är den största chokladätaren av alla.

Foto: Evelina Sigetty

Ejes choklad är stolt hovleverantör och ett av Östermalms mest långlivade familjeföretag. Det grundades redan 1923 och överläts till familjen Ardebäck 65 år senare. I butiken på Erik Dahlbergsgatan går det inte att ta miste på entusiasmen för chokladen, hantverket och kunderna.

– Det här är en livsstil för oss. Vi är stolta över det vi gör och det ligger mycket kärlek och omsorg bakom, säger Linda Ardebäck.

I den lilla fabriken bakom butiken görs pralinerna för hand, många efter de gamla originalrecepten. Här görs också de populära geléhallonen.

Foto: Evelina Sigetty

Hur mycket choklad kan man äta utan att få dåligt samvete?

– Det är skönt att gå hem och unna sig lyxen med några chokladbitar, man ska inte ha dåligt samvete. Det är livskvalitet och balsam för kropp och själ.

– Choklad innehåller substanser som är bra för kroppen, till exempel antioxidanter och vitaminer. Vi smälter ner råmassan vi köper från Belgien utan att tillsätta utfyllningsfetter, aromämnen eller konserveringsämnen.

Äter du själv choklad varje dag?

– Gud ja, jag är nog värst, jag snittar 20-25 praliner om dagen.

Vilken är kundernas favoritpralin?

– Ren tryffelboll är ett säkert kort, och klassikern Eje mint så klart. Havslakrits och havssalt går också bra. Och prinsesspralin, som vi tog fram till kronprinsessan Victorias bröllop, har blivit ett av våra flaggskepp.

Close