Close

Ann-Charlotte Stenbeck: ”Jag tror på att höja i större steg och visa bestämdhet”

Mäklaren Ann-Charlotte Stenbeck om det psykologiska spelet under en budgivning.
Ann-Charlotte Stenbeck på Lagerlings har sålt närmare 500 hem. Hennes första råd till de som kliver in i en budgivning är att bestämma sig för det pris man maximalt är beredd att betala.
– Samtidigt är det viktigt att ha koll på de mentala gränserna, prisnivåerna där många kliver av budgivningen, och kanske våga kliva över dem något. Om senaste budet är 15 miljoner kan det vara klokt att lägga 15.250.000 för att vinna. I en budgivning har man mycket att vinna på att pressa sig lite om man har möjligheten.

Ska man sälja först och köpa sen, eller tvärtom?
– I en turbulent marknad kan det vara klokt att sälja först. Det är ett krav som bankerna ofta ställer – och det är en fördel att veta exakt hur långt man kan sträcka sig vid en budgivning. I en uppåtgående marknad vill man ofta köpa först för att inte tappa köpkraft när priserna stiger. I övrigt ska man försöka vara så påläst som möjligt om bostadsmarknaden och lära sig att tolka årsredovisningar. Som mäklare finns vi till hands för att hjälpa kunden att förstå föreningens ekonomi. Man köper ju in sig i en förening och inte bara i en bostad och då kan det löna sig att betala lite mer för en välskött förening.

När är det klokt att lägga bud innan visningen?
– Om man letat länge, har god marknadsförståelse och känner att man verkligen vill ha bostaden. Men det gäller att lägga ett bra bud, inte bara på acceptnivå, för att lyckas stänga affären innan en huvudvisning. Man ska komma ihåg att säljare som redan köpt ny bostad gärna undviker långa säljprocesser och i vissa fall är redo att sälja i ett tidigt skede om priset är rätt. Många tycker dessutom att det är jobbigt att ha många visningar.

När kan det vara läge att chockhöja?
– Antingen vid en mental gräns – kanske höja från 15 miljoner till 15.250.000 för att skaka av sig de andra – alternativt väldigt tidigt i budgivningen för att markera styrka och undvika att fler budgivare ger sig in i processen.

Generellt, ska man höja i stora steg eller i många små?
– Jag tror på att höja i större steg, för att snabba på processen och visa att man är bestämd. Att höja många små steg är sällan särskilt slugt. Vid en mer utdragen process hinner jag visa lägenheten för fler, jag brukar inte sluta visa bostaden förrän avtal är påskrivet.

Close