Close

Hållbart och klimatsmart på Tekniska by Pontus

Pontus Frithiof är en av Stockholms mest välkända krögare. Restaurangen på Tekniska Museet är en av hans nu åtta etablissemang. Vi pratade med Pontus om den och om avsaknaden av högt belägna toppkrogar i Stockholm.

Arlanda, Arenastaden och Atelier 23 är några av platserna där Pontus Frithiof driver restaurang. Kocken och entreprenörens karriär på Stockholms krogscen är en framgångssaga. Den startade hos Erik Lallerstedt på Österlånggatan. Efter ett par år i köket bestämde Erik sig för att sälja. Stammisen och finansmagnaten Jan Stenbeck backade Pontus. Kocken kunde som 26-åring utan banklån dra igång sin första krog.

Sedan dess har det gått som på räls. Den senaste restaurangen att öppna i Pontus namn är Tekniska by Pontus på Tekniska museet. Renoveringen av restaurangen på ett av Stockholms mest spännande museum genomsyrades av innovation, nyfikenhet och interaktion – som i resten av museet. Hållbarhet och klimatsmarta rätter sattes i fokus. Råvarorna är lokala och köket lagar endast med det som är i säsong. Inredningen är udda och humoristisk och känns efter ett besök på museet som en naturlig övergång för den hungrige.

Tekniska by Pontus

Vilken maträtt på Tekniska by Pontus tycker dina barn är godast?
– Mina barn är 16 och 18 så de uppskattar nya smaker. Våra viltköttbullar med gräddsås på kärnmjölk är mycket uppskattade. Det är den bäst säljande rätten.

Som krögare, behöver man tänka på ett annorlunda sätt när man öppnar restaurang i en annan institution?  
– Definitivt, man måste tänka målgrupp och plats. I detta fall är 80 procent av våra gäster barn eller ungdomar. De har kommit till muséet av en anledning. Vi måste därför se till att vi har ett attraktivt erbjudande som kan dra åt sig uppmärksamhet. Samtidigt måste det också finnas klassiska rätter som känns igen på en Pontus-krog. Det är inte en lätt balansgång, men ack så viktig att beakta.

Le Jules Verne

Vilken annan kulturinstitution på Östermalm skulle behöva en riktigt bra krog?
– Eiffeltornet har ju Jules Vernes, en superfin restaurang av en av Frankrikes främsta krögare, Alain Ducasse. Jag tycker att Kaknästornet borde ha en riktigt bra krog.

Kaknästornet

Bästa museikrogen du ätit på någonsin? 
– Det får bli Fotografiska, med Paul Svensson vid rodret, hans gäng där är väldigt duktiga.

Söndagsmiddag hemma med familjen, vad lagar du? 
– Eftersom vi äter väldigt varierat hemma numera, med många vegetariska inslag, så är det klassiskt kött på söndagarna. Senast blev det en av mina absoluta favoriträtter, oxfilé provencale. Helstekt oxfilé, råstekt potatis och vitlökssmör. En rätt  jag älskar.

Visionsbild för nya Östermalmshallen

Drömlokal på Östermalm att öppna krog på?
– Jag tycker att stan är full av fina krogar och just nu är jag osäker på om det behövs fler. Jag är mycket spänd på hur nya Östermalmshallen kommer att se ut när den slår upp dörrarna. Den vackraste lokalen av alla annars är ju Kungliga Dramaten.

Close