Close

La Chemise – bröder i modets tjänst

Med stilsäkra skjortor av högsta kvalitet på Mäster Samuelsgatan har bröderna Dahl placerat La Chemise på modekartan som en självklar destination för stilsäkra stockholmare.

Bröderna Patrik och Carl Mikael i nya butiken på Mäster Samuelsgatan.  

La Chemise har flyttat – rakt över gatan till Mäster Samuelsgatan. Men egentligen började det välskräddade skjortäventyret som bröderna Carl Mikael och Patrik Dahl idag driver med den äran redan 1965. Det var nämligen då deras farfar Carl-Dawid Dahl tog över en slipsbutik på Norrlandsgatan som då hette Herrspecialisten och som idag bär namnet La Chemise. 

– Farfar drev slipsbutiken i två år. Sedan expanderade han och tog över hörnan mot Smålandsgatan. Butiken bytte då namn till La Chemise och farfar började specialisera sig på skjortor, berättar Carl Mikael Dahl när vi ses i den nya butiken som nu också har två våningar – och även två inriktningar om man så vill. 

Bröderna har nämligen delat på sig en aning – men bara en aning. Patrik som är cyklist sedan många år har gjort rum för sin cykelagentur och säljer kläder och utrustning för cyklister på nedervåningen. 

– När jag först lade fram idén till Carl Mikael för några år sedan sa han nej så då började jag i smyg i stället. När jag sen skrev en faktura på rätt mycket pengar visade jag den för honom och då sa han ok, berättar Patrik och de båda skrattar åt minnet.

– Ja, men då såg jag ju att det funkade, försvarar Carl Mikael sig.

– Fram till för ett år sedan gjorde vi allt tillsammans men nu har vi delat på oss lite. Nu gör de även egna klädkollektioner till cykeldelen. Men vi bollar med varandra hela tiden, säger Patrik.

Ingen av dem hade egentligen tänkt ta över butiken som på ett snårigt vis hamnade i deras mammas ägo efter föräldrarnas skilsmässa.

– Mamma köpte butiken av pappa efter att de hade skilt sig, men då hade pappa drivit den i några år, förklarar Patrik som när frågan om att driva butiken vidare kom upp jobbade som säljare i stålbranschen.

Men tillsammans beslöt de två bröderna för 21 år sedan att driva butiken vidare och sedan dess har La Chemise befäst sin ställning som Stockholms främsta skjortspecialister. Idag är det framför allt det egna märket som utgör sortimentet på La Chemise. Så har det varit alltsedan bröderna tog fram en slim fit-skjorta för Stenströms som än idag är en av varumärkets bästsäljare.

– Där i början av 2000-talet var det också inne med lite vågade färger på knapparna och det svenska herrmodet började bli lite mer vågat, där låg vi rätt i tiden, säger Carl Mikael.

Förutom att de två bröderna jobbar tillsammans så arbetar även deras två halvsyskon i butiken – och familjebanden är en fördel om man ska tro Carl Mikael och Patrik.

– Jag tror att kommunikationen är rakare på grund av att vi är syskon, men förmodligen också lite hårdare. Visst har vi konflikter ibland men de försvinner ganska snabbt, säger Carl Mikael.

De är båda överens om att de har olika styrkor som kompletterar varandra på La Chemise. Carl Mikael är visionären som hellre vågar än backar, medan Patrik är mer konservativ och gärna tar ett steg tillbaka innan han fattar beslut. 

– Patrik skyndar långsamt och jag är lite mer öppen för nya idéer och det är en bra kombination. Jag är kanske en typisk lillebror, säger Carl Mikael.

Patrik och Carl Mikael ses varje dag i butiken och reser tillsammans på mässor till Italien – något de gjort sedan barnsben.

– Vi åkte på modemässor tillsammans med mamma när vi var små och idag åker vi ihop och tycker att det är jättekul att resa tillsammans, säger Mikael.

Även utanför företaget har de två bröderna en nära relation – de firar högtider tillsammans och tillbringar semestrar ihop.

– Barnen leker bra ihop så det är ju också en fördel. Ibland är de här i butiken allihopa och de tycker att det är jättekul, säger Carl Mikael.

Kanske kommer någon av dem att ta över La Chemise i framtiden  – men det känns mindre viktigt än att de gör något som gör dem lyckliga konstaterar bröderna.

– Vi tycker om att ha fria tyglar och själva få välja vad och hur vi vill göra saker så det önskar jag för mina barn också, säger Patrik.

– Men kanske kan de få följa med på mässor snart, precis som vi gjorde när vi växte upp, tillägger Carl Mikael.

5 snabba

Vem kokar kaffe: Carl Mikael: Patrik. Patrik: Jag.
Vem väljer lunchställe: Carl Mikael: Patrik. Patrik Jag.
Vem bestämmer egentligen? Carl Mikael: Patrik. Patrik: Jag.
Vem ringer först till mamma? Carl Mikael: Patrik. Patrik. Jag.
Vem har bäst stil? Carl Mikael: Jag. Patrik: Carl Mikael.

Close