Close

”Män kommer ofta fram och berättar hur vi borde spela”

Duon Josefina Hillman och Anita Andersson tillhör några av nattklubbslivets mest anlitade dj:s. För oss berättar de om favoritställen, mansplainande gäster och hur de håller sams.
Hur började era DJ-karriärer?
Josefina: Jag och Anita träffades när vi pluggade på Handels i Göteborg. Vi var med i skolans kårförening och spelade lite på fester och sånt. Efter ett tag började folk fråga om vi kunde hoppa in på klubbar i Göteborg och sedan dess har det rullat på.

Anita: Och efter flytten till Stockholm har vår dj-karriär verkligen blomstrat. Vi är redan inne på vårt sjunde år men det finns mycket kvar som vi vill göra.

Vilka fördelar finns det med att jobba i en duo?
Josefina: Vi kan ta pauser, en av oss kan gå och mingla lite medan den andre spelar, en kan fokusera på musiken medan den andre peppar publiken och så vidare. Det blir inte så monotont.

Vid vilka tillfällen tjafsar ni med varandra i båset?
Josefina: Vi känner varandra och vet vad som triggar oss, så vi bråkar inte så mycket. Men om vi börjar tjafsa är det exempelvis för att någon delat ut alla ölbiljetter till sina vänner, då kan man bli lite småsur.

Anita: Eller om någon råkat köra en låt som den andre redan har spelat, då kan det bli dålig stämning, haha.

Anita Andersson och Josefina Hillman.

Vilka ställen i Stockholm är absolut roligast just nu?
Josefina: Vi gillar ställen som bygger upp stämningen gradvis, alltså krogar som börjar med restaurangkänsla och sedan övergår till klubb. Man är ju lite trött på nattklubbsformatet, att stå och trängas med en drink i handen. Det känns som att många ställen i Stockholm börjar övergå till kombinerad restaurang, bar och klubb, det är lite New York över det hela.

Vilken låt är mest självklar på er playlist den här hösten?
Anita: Efter en galen upplevelse på ökenfestivalen Oasis utanför Marrakech måste jag säga A.A.S (Nite & Day Mix) med Denis Sulta. Han tog mig med storm och nu är jag besatt av honom.

Josefina: El Sueño av Dennis Cruz. Svinbra!

Vilka ställen går ni helst till själva?
Anita: Jag har aldrig en tråkig kväll på Vassa Eggen. Alltid något kul som händer och det ligger bara en gata från mitt hem.

Josefina: Ja, Vassa Eggen är verkligen en favorit.

Kommer ni köra några spelningar på Östermalm framöver?
Anita: Vi brukar spela på Riche, Nosh and Chow, Vassa Eggen och Yuc Latasian på Jakobsbergsgatan.
Josefina: Vi kör också en natt på Moon Motel den 9:e november. Kommer bli megaparty!

Får man många dumma frågor från gästerna?
Josefina: Ja alltså, det sker ju hela tiden att folk kommer fram och har en idé om vad vi borde spela. Vi brukar vara bra på att ducka och säga typ ’ja den kommer sen!’, oftast glömmer folk att de frågat. Sen är det väldigt ofta män som kommer fram och vill ge oss råd om hur man ska spela, det är ganska komiskt. Men jag tycker det har blivit bättre på senaste tiden. Kanske särskilt efter MeToo, det finns flera grupper för DJ-tjejer där vi snackar ihop oss om vilka klubbar man ska undvika eller vilka bokningar som inte är helt 100%.

Anita: Händer det så brukar jag svara att jag kan komma till deras jobb och berätta hur de ska göra sitt arbete. Då förstår de oftast att de inte ska berätta för mig hur jag ska göra mitt.

Om ni ser tillbaka på nattklubbshistorien, över hela världen, vilket ställe hade ni allra helst gjort en spelning på?
Anita: Jag såg ett set med sydkoreanska dj:n Peggy Gou där hon spelade för massa folk under vattnet i en stor igloo av glas. Det – fast i rymden.

Josefina: Panorama bar i Berlin. Jag var där första gången när jag var 18 och blev helt såld.

Close